Prehod na EVRO, konkretni problemi,nove evidence-poročila

Moderator: Mirko Zbačnik

jurek
Računovodja
Računovodja

1.3.2006 ???

Odgovor Napisal/-a jurek »

OK, bliža se prva stopnička na evro lestvici.
Informativni izračuni v EVRIH.

1. Po kakšnem tečaju se preračunava?
--> 239,640
2. Ali je ta tečaj fiksen?
--> Naj bi bil. Ni pa nujno. Dokončen tečaj bo določen 3 mesece
pred prevzemom evra.
3. Kaj vse se bo preračunavalo na posameznih dokumentih?
--> Samo končni znesek. (bruto?, neto?)
4. Na katerih dokumentih?
--> Kolikor razumem smisel tega vsega, na računih
kočnim kupcem (fizičmi osebam?)
Na ostalih dokumentih (avansi, dobropisi), po mojem ni potebno, saj je
informativni izračun že na osnovnem računu.
(??plačilne liste,...??)

Ali sem si mogoče preveč poenostavil vse skupaj?
motovilec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a motovilec »

Jurek, če pregledava Načrt prehoda na Evro , Janur 2005, potem iz tega izhaja:
- obdobje dvojnega označevanja:
- račun, končni znesek v evrih
- avansni račun in dobropis sta samo ena od oblik računa, torej končni znesek v evrih
- plača je račun za opravljeno delo v firmi, torej končni znesek v evrih

če razmišljava na tak način , dilema ni prav velika.

- tečaj do 01.01.2007 , prehodno dvojno označevanje, ni tako usoden. Če sem Načrt prav razumel, mora vlada septembra 2006 določiti fiksni tečaj prehoda na evro 1.1.2007.
Tečaj za dvojno označevanje pa se lahko zamenja do 01.03.2006

lp
Janko
motovilec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a motovilec »

--
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Nas program ze danes podpira dvovalutno knjizenje in tisti, ki uporabljate katerega od evropskih programov, ne boste imeli problemov (ker so otroske bolezni prebolevali tedaj, ko so se stare clanice EU poslovile od svojih mark in silingov in pezet in frankov). Sigurno pa je res skrajni cas za tiste, ki uporabljate DOS (Microsoft ga ne podpira, ce se ne motim, ze od leta 1999!!!!), da pricnete nemudoma razmisljati o sodobni aplikaciji, pa ne samo zaradi EMU, pac pa predvsem zaradi tega, ker ti stari programi niti tehnolosko ne omogocajo analiz, porocil, statistike, kar pred desetimi leti ni nihce pogresal, danes pa so malo drugacni casi, bolj moramo biti efektivni, veliko vec porocil moramo oddajati in predvsem na voljo nam morajo biti razlicni podatki, na osnovi katerih sprejemamo poslovne odlocitve. Ce se samo spomnim nasega starega programa (ki je bil odlicen in nam je dolga leta odlicno sluzil, se ko je marsikatera firma rocno vodila knjigovodske evidence), danes pa si ne znam predstavljati, da bi placevala racunovodjo za to, da mi vkucava racun v glavno knjigo, pa prenos v saldakonte, pa v KIR/KPR, niti obrazca za DDV mi ni treba vec rocno izpolnjevati, ker mi sam "pade" iz glavne knjige.
Mincek
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Da ne bo kdo narobe razumel: hotela sem reci, da se danes od racunovodje pricakuje veliko vec kot vkucavanje faktur, preveckrat pa se dogaja, da racunovodje opravljajo pomozna knjigovodska dela (ker delajo z zastarelo programsko opremo), in jim ne ostane dovolj casa za analize, svetovanja, izobrazevanje.
Mincek
cybermatrix
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cybermatrix »

Mene bi pa zanimalo sledece:

1. Ali se bo EUR kot placilno sredstvo npr. v trgovinah sprejemal ze v predsvtopnem obdobju (od jeseni 2006 naprej), ko je potrebno ze dvojno oznacevanje ALI sele po 1.1.2007 ??

2. Ali bo v obdobju med 1.1.2007 in 7.1.2007, ko se bosta sprejemali obe valuti se vedno veljal tudi sklep o zaokrozevanju za gotovinska placila v tolarjih ??

3. Kako je sploh z vracili naprimer pri placilu dolocenih zneskih, sprejemata se recimo obe valuti, ali se tudi vraca tista, ki jo zeli stranka ali vedno le trenutno "glavna valuta"??

Predvidevam, da bo pri pretvarjanju iz EUR v SIT vec soocenj s stotini tolarjev pri koncnih zneskih, ki jih bo pri gotovinskih placilih potrebno pac zaokrozevati po tem sklepu, pri karticnih placilih pa se bo pac obracunal tocni znesek na 2 decimalki.

Razumem zadevo pravilno??
Odgovori