sporazumna odpoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
essa
Začetnik
Začetnik
Kraj: kras
Kontakt:

sporazumna odpoved

Odgovor Napisal/-a essa »

Pozdravček!

Zanima me v kolikem času ti mora delodajalec odgovoriti na tvojo prošnjo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja?Ali je zakonsko opredeljen rok za odgovor?Ali je potem taka prošnja neveljavna,če ti v roku ne odgovorijo niti ne dajo v podpis sporazuma in lahko predlagaš drugi rok?
Hvala.
KaRMEN
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Težko odgovarjam, ker ne vem podrobnosti npr. ali ste v odpovedi upoštevali odpovedni rok, kakršnega imate določenega v vaši pogodbi. Če ste, potem ni razlogov, da po poteku odpovednega roka ne zaključite delovnega razmerja, saj zakon pravi, da niste dolžni obrazložiti vaše odpovedi,seveda pa morate upoštevati odpovedni rok.

Če pa želite imeti krajši odpovedni rok, kot imate določenega v pogodbi, potem pa napišite še en dopis, da prosite, da vam odgovori na vašo prošnjo o odpovedi delovnega razmerja.
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Zadeva je taka:
6.9.2005 sem poslala prošnjo za sporazumno razveljavitev pogodbe z dnem 30.9.2005.
Na to prošnjo mi delodajalec ni odgovoril.Kot pa sem prebrala na netu,ti mora delodajalec dati v podpis sporazum o prekinitvi delovnega razmerja,ker je drugače taka prošnja neveljavna.Vsebovati mora tudi člen,ki delavca opozarja na to,da v takem primeru nima pravic na zavodu.
Meni delodajalec ni dal v podpis nobenega sporazuma.In tudi mislim,da če se on podpiše na mojo prošnjo to nima nobene veljave.Veljaven je namreč sporazum in ne moja podpisana prošnja.
V glavnem,danes sem poslala odpoved delovnega razmerja in povedala svoji poslovodji,da bom upoštevala odpovedni rok 30 dni,ker zame tisti sporazum ni mirodajalen.

Karmen
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Sedaj vam pač morajo izdati odločbo o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja. Seveda podpis na prošnji ni dovolj. Na vsak način potrebujete odločbo.
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Vem,da mi jo morajo izdati!Sam moja poslovodja pravi,da je dovolj,da se je ona podpisala in udarla žig na mojo prošnjo!!!Jaz pravim,da to ne velja,ker sem samo podpisala prošnjo in nobene odločbe.Ker pa mi pride prav,da mi je niti ni dala v podpis,ker bom lahko koristila še bolovanje in dopust v odpovednem roku,sem danes poslala odpoved.Me prav zanima kakšen odgovor bom dobila :?
Ne vem kake pravnike imajo v matični firmi,samo lahko bi vedeli,da tisti podpis od moje poslovodje na prošnji ne šteje kot dokončna odločba.Drži tako ali ne?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče ste malce nerodno postavili naslov vprašanja: "Sporazumna odpoved". V primeru prave, sporazumne odpovedi namreč ni nejasnosti, ker se stranki o vsem sporazumeta, odpovedni rok je jasen, oziroma je to kar določen datum, dogovori se odškodnina namesto odpovednega roka. V vašem primerju je to bolj vaša odpoved delovnegta razmerja. Če vam delodjalec ne odgovori (priporočam priporočeno pošiljanje pisemskih pošiljk), morate za čas začetka odpovednega roka šteti potek po datumu vročitve pošiljke. So delodajalci, ki teh pošilj ne dvigujejo, tedaj se čas podaljša za 15 dni in se šteje, da je pošiljko prejel in prebral! Če stevi nedvoumno, pisno izrazili željo, da prekinete pogodbo, vam tega delodajalec dalj kot je odpovedni rok ne sme ovirati. Čevam delovne knjižice ne izroči, se ne sekirajte. V kljub temu lahko iščete službo naprej, saj niste vi v prekršku, pač pa delodajalec.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori