Morda sem prej zgrešil temo (vprašanje sem že postavil v "knjiženje...")?
Sem samozaposlen na področju kulture in potrebujem nasvet, ker vsaj letos še ne bi rad presegel cenzusa do katerega lahko uveljavljam normirane stroške, saj to za sabo potegne kup težav z vodenjem knjig in večjim davkom...
Cenzus se obračunava od 1.11.04 do 31.1005. Svoji redni stranki račune izdajam s 1. v mesecu in če izdam še račun za september (s 1.10.), bom cenzus presegel.
Da povzamem - ali obstaja način da se izplačilo izvede v začetku oktobra, račun pa bi izdal z datumom 1.11 ?.....
p.s. Nisem zavezanec za DDV, izplačevalec pa je.
- Ali obstaja možnost izdaje računa, ki bi se knjižil šele v naslednjem mesecu (neke vrste avansni račun) - kako je s tem?
- Lahko morda izdam račun za 1 mesec vnaprej in ga prejemnik plača prej?
- .... ?
kakšna druga ideja?
zamik računa oz. izplačilo vnaprej
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Edina ovira, ki jo jaz vidim pri tem je dejstvo, da gre za stalno stranko. Ker takšen način medsebojnega sodelovanja ni bil v navadi (mislim na avansni račun) se bo inšpektor ob morebitnem pregledu sigurno zamislil in iskal vzrok takega dejanja. Če ne bo našel nobenih oprejemljivih dokazov, da je storitev bila opravljena dejansko mesec dni prej, kot pa je bil izdan račun, bo šlo skoz. Če pa dokazi so (v primeru inšpiciranja bo šel pogledat tudi k vaši stranki, o kateri govorite), bo hudo narobe.