Ima naslednji primer in ne vem točno kako naj poknjižim in kaj to za sabo potegne. Lastnik firme je bil pred tem zaposlen v delniški družni. Kupil je delnice. Ko je odšel od tam, je te delnice prodal na naslednji način:
Proda delnice svojemu podjetju po pogodbi. Ker ni plačila se sklene kreditna pogodba.
(1720/2853; 2853/2700)
Plačilo nakaže delniška družba na trr podjetja - v besedilu pa piše odkup lastnih delnic:
Sklene se pogodba med delniško družbo in podjetjem o prodaji delnic.
(1100/1720)
Vse pogodbe mi še niso dostavljen v knjiženje. Ko sem spraševala davkarco o tem, je rekla da načeloma to smrdi na korupcijo, da pa se načeloma to lahko naredi. Saj za odkup lastnih delnic se mora odvest dohodnina. Ali ima kdo kaj izkušnje na tem področju...vsaka pomoč mi bo prišla prav.
Isto zgodbo je ponovil z neko drugo osebo - pravi da so to finančne naložbe....
lp, irenca
Nakup in prodaja delnic
Moderator: Mirko Zbačnik
Če vas prav razumem je direktor kupil svoje delnice v podjetju X neodvisno od podjetje v katerem je sedaj zaposlen. Potem pa je te iste delnice proda svojemu podjetju katero mu jih ni plačalo.
Knjižba se mi zdi OK. 172/285 285/270
Podjetje X pa je nakazalo denar namesto direktorju na njegov osebni račun na vaše podjetje. Se pravi, da se je vaš dolg do direktorja povečal še za ta znesek. Verjetno so podpisali kakšno asignacijsko pogodbo iz katero bi se moralo videti kaj daja direktor v svoje podjetje verjetno pa je to kredit. Tako, da po mojem mnenju knjižite to na obveznost do direktorja 110 / 270
Tole je pa zakomplicirano
Lp
Knjižba se mi zdi OK. 172/285 285/270
Podjetje X pa je nakazalo denar namesto direktorju na njegov osebni račun na vaše podjetje. Se pravi, da se je vaš dolg do direktorja povečal še za ta znesek. Verjetno so podpisali kakšno asignacijsko pogodbo iz katero bi se moralo videti kaj daja direktor v svoje podjetje verjetno pa je to kredit. Tako, da po mojem mnenju knjižite to na obveznost do direktorja 110 / 270
Tole je pa zakomplicirano
Lp
Tanja
-
irenca
relacije so takšne:
lastnik delnic je fizična oseba...prodaja pravni osebi, katere je ta fizična oseba lastnik.....pravna oseba proda delnice drugi pravni osebi tj, delniški družbi.
Ozadje pa pravi:
Če bi fizična oseba prodala direktno delnice delniški družbi, bi ji ta zaračunala dohodnino, ker gre za odkup lastnih delnic. Tako pa je ta fizična oseba naredila ovinek. Svoje delnice prodala svojemu podjetju, katerih lastnik je to podjetje. To podjetje pa je potem prodalo delnice nazaj delniški družbi, ki je tako odkupila svoje lastne delnice od pravne osebe in ne od fizične osebe.
Ali je treba tukaj odvest še kakšen davek oz. kdaj je o tem treba poročat....
Delnice so mi pa res tuje....
lp, irenca
lastnik delnic je fizična oseba...prodaja pravni osebi, katere je ta fizična oseba lastnik.....pravna oseba proda delnice drugi pravni osebi tj, delniški družbi.
Ozadje pa pravi:
Če bi fizična oseba prodala direktno delnice delniški družbi, bi ji ta zaračunala dohodnino, ker gre za odkup lastnih delnic. Tako pa je ta fizična oseba naredila ovinek. Svoje delnice prodala svojemu podjetju, katerih lastnik je to podjetje. To podjetje pa je potem prodalo delnice nazaj delniški družbi, ki je tako odkupila svoje lastne delnice od pravne osebe in ne od fizične osebe.
Ali je treba tukaj odvest še kakšen davek oz. kdaj je o tem treba poročat....
Delnice so mi pa res tuje....
lp, irenca