bolniška, 4 ure
Moderator: Mirko Zbačnik
bolniška, 4 ure
Pozdravljeni,
zanima me, kdo plačuje bolniško, če sem na bolniški 4 ure in dlje od 1 meseca.
Ali bolniško plačuje podjetje ali ZZZS, glede na to, da ZZZS začne plačevati bolniško, če je oseba v bolniški več kot 1 mesec? Ali to velja tudi če je oseba v bolniški le 4 ure?
zanima me, kdo plačuje bolniško, če sem na bolniški 4 ure in dlje od 1 meseca.
Ali bolniško plačuje podjetje ali ZZZS, glede na to, da ZZZS začne plačevati bolniško, če je oseba v bolniški več kot 1 mesec? Ali to velja tudi če je oseba v bolniški le 4 ure?
Mislim, da še vedno drži, da vse bolniške odsotnosti nad 30 del. dni krije zzzs, ne glede na to, da je delavec 4 ure na delu, 4 ure pa bolan. Imela sem le en primer, ko je delavec po nekaj mesecih bolniške dobil mnenje, da je lahko v bolniški le 4 ure dnevno in to sem obračunala na enak način kot prej, ko je bil vse dni bolan in oddala refundacijski zahtevek zzzs-ju. Štiri ure dnevno je šlo v breme podjetja, saj je delal, štiri ure pa smo dobili refundirano od zzzs-ja.
Bolniško d 30 dni plača v vsakem primeru podjetje. Bolniško nad 30 dni pa plača ZZZS.
torej obračun izgleda takole:
Če vzamemo obrčun za mesec september:
22 del. dni = 176 ur
88 ur = redno delo in jo plača delodajalec na osnovi pogodbe o delu.
88 ure = bolniška nad 30 dni in jo obračuna in izplača delodajalec na osnovi osnove za boleznine iz preteklega leta = letna osnova /letni fond ur * faktor rev za tekoči mesec. Ta znesek po izplačilu delodajalec refundira pri ZZZS
Če je 30 delovni dni, ki jemeja za refundacijo bila dosežena sredi meseca pa takole
88 ur redno delo
?? ur bolniške do 30 dni ( breme delodajalec )
?? ur bolniške nad 30 dni ( breme ZZZS )
Pozdrav vsem,
MG
torej obračun izgleda takole:
Če vzamemo obrčun za mesec september:
22 del. dni = 176 ur
88 ur = redno delo in jo plača delodajalec na osnovi pogodbe o delu.
88 ure = bolniška nad 30 dni in jo obračuna in izplača delodajalec na osnovi osnove za boleznine iz preteklega leta = letna osnova /letni fond ur * faktor rev za tekoči mesec. Ta znesek po izplačilu delodajalec refundira pri ZZZS
Če je 30 delovni dni, ki jemeja za refundacijo bila dosežena sredi meseca pa takole
88 ur redno delo
?? ur bolniške do 30 dni ( breme delodajalec )
?? ur bolniške nad 30 dni ( breme ZZZS )
Pozdrav vsem,
MG
Mene ravno nekaj zanima na to temo.Imam namreč sodelavko,ki bo po odločbi komisije v oktobru delala po 4 ure.Zaposlena je v trgovini.Kako je z obračunom,če imamo 7 urni delavnik?Plača 4 ure firma in tri ure ZZZS?Ali ti mora firma plačati,kljub temu,da delaš samo 4 ure na dan malico in potne stroške?
Hvala za odgovor in lp.
Karmen
Hvala za odgovor in lp.
Karmen
Urnik imate res verjetno 6 ur ampak verjetno deloate 6 dni ??
V tem primeru ima obveznost polovični fond delovnih ur mesečno ( september = 176 ; 1/2 = 88 ur ) ta polovnični fond prerazporedite na dneve s tem, da ne sme delati več kot 4 ure na dan. Lahko pa dela 3,5 ure med tednom , razliko 2,5 ur pa v soboto.
Lahko pa dela 5 dni x 4 ure. Za bolniško pa se šteje ostale 3 ure + sobotne. Malico plača delodajalec če je delavec na delu vsaj 4 ure dnevno. Potne stroške pa v vsakem primeru.
Pozdrav vsem,
MG
V tem primeru ima obveznost polovični fond delovnih ur mesečno ( september = 176 ; 1/2 = 88 ur ) ta polovnični fond prerazporedite na dneve s tem, da ne sme delati več kot 4 ure na dan. Lahko pa dela 3,5 ure med tednom , razliko 2,5 ur pa v soboto.
Lahko pa dela 5 dni x 4 ure. Za bolniško pa se šteje ostale 3 ure + sobotne. Malico plača delodajalec če je delavec na delu vsaj 4 ure dnevno. Potne stroške pa v vsakem primeru.
Pozdrav vsem,
MG
Re: bolniška, 4 ure
Pozdravljeni.
Mene pa znima moj punca je noseca in zdaj dela prvi mesec za 4ure.
prvi mesec vem da je dolzno podjetje palacati bolnisko za 4ure
drugi mesec pa gre na polno bolnisko in zdsj me zanima ali je spet dolzno podjetje placati prvi mesec ker je polna bolniska ali gre preko zzzs..? hvala za odgovor LP
Mene pa znima moj punca je noseca in zdaj dela prvi mesec za 4ure.
prvi mesec vem da je dolzno podjetje palacati bolnisko za 4ure
drugi mesec pa gre na polno bolnisko in zdsj me zanima ali je spet dolzno podjetje placati prvi mesec ker je polna bolniska ali gre preko zzzs..? hvala za odgovor LP