Nekaj vprašanje glede s.p.-ja

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mantara
Novinec
Novinec

Nekaj vprašanje glede s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a mantara »

Imam par vprašanje glede otvoritve s.p.-ja. Brskal sem po starih postih ampak nisem nič zasledil kako je glede tega.
Zanima me namreč če odprem s.p. in imam status invalida a imam kake olajšave ali ne?
A je res če se recimo prijavim na zavod za par dni in pol odprem s.p., da imam nižje dajatve in nižje stroške naslednja 3 leta? (to sem zasledil nekje na netu pa nevem če je res)
Kje bi najdu čim več infomacij o tem? Iskal sem po netu ampak nisem najdu nič kaj konkretnega.
Hvala vnaprej za posredovane informacije.

LP
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a zoa »

Mislim, da boste največ odgovorov na svoja vprašanja našli na PCMG-jevi strani www.pcmg.si/. Dvomim, da imaste kakršne koli olajšave, če odprete s.p. Mislim, da to nima nobene zveze z invalidnostjo. Tudi če se prijavite na Zavod za par dni, ni nič. Na zavodu morate biti prijavljeni kot brezposelna oseba dlje časa, da vam pomagajo, pa še to preko PCMG, z denarnim vložkom okrog 480.000 sit (če vzamete ta denar, morate biti samostojni podjetnik najmanj dve leti). Ta sredstva so za zagon.
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
mantara
Novinec
Novinec

Če jaz pravilno razumem lahko oseba invalid uveljavlja 30% znižanje davčne osnove. To sem prebral tu gor, IX. člen : http://www.pcmg.si/index.php?id=1974
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Če ste nekaj dni prijavljeni na zavodu in vas njihov svetovalec napoti v program vavčerskega svetovanja ( in se zaposlite v svojem podjetju v roku 6 mesecev od podpisa pogodbe), dobite kot samozaposleni do 2 minimalni plači - cca 245 tisoč , ki jih izplača Zavod prek PCMGja. Če niste iz LJ se obrnite na svojo lokalno razvojno agencijo. Potem imate možnost dobiti še kakšnih 200 tisoč za svetovanje prek vavčerjev. To porabite s koriščenjem storitev ponudnikov, ki so evidentirani v sistemu vavčerskega svetovanja. Subvencijo z zavoda, pa dobite po predložitvi dokazil, da ste samozaposleni na TRR.Drži, da morate biti najmanj 2 leti potem v tej obliki zaposlitve.
V nadaljevanju, isto iz PCMG-ja, mimogrede po novem se pojavljajo kot JAPTI, dobite še v naslednjih dveh (mogoče treh, sem že pozabila) letih subvencioniranih 50% svtovalnih storitev s poslovnega področja, največ do višine 1 mio v času trajanja pogodbe. To zgleda v praksi tako, da podpišete pogodbo s PCMG, izberete njihovega evidentiranega svetovalca, opravljeno delo mu plačate, predložite vsa dokazila na PCMG, ki vam refundira ta strošek.

To je zelo na grobo opisana procedura. Zglasite se na svojo enoto zavoda za zaposlovanje in povejte da se želite samozaposliti. Tam vam bodo svetovali naprej. Moram vas pa opozoriti, da boste podpisovali milijon pogodb, narediti morate poslovni načrt svojega podjetja-posla. Tudi to vam pomagajo svetovalci. Predvsem pa spoštujte časovne roke, ki jih postavlja PCMG, ker so zelo striktni. Sami pa zamujajo pri izplačilu refundiranega dela stroška. Vsi zgoraj našteti zneski so vezani na večkratnik minimalne plače.

Malo sem brskala po strani PCMGja( http://www.pcmg.si/index.php?id=1266) in vidim da so z letošnjem letom malo drugačna pravila. Sama sem imela srečo, da sem si to urejala na eni od lokalnih razvojnih agencij lani in sem dobila vsega skupaj za samozaposlitev cca 700 tisoč. Mislim da je bilo nekaj deleža tudi s strani lokalne razvojne agencije, občina pa mi je plačala osnovno zdravstveno zavarovanje za mesec brezposelnosti.

LP
A
mantara
Novinec
Novinec

Ajnosh hvala za razlago, lih danes sem bil Regionalnem razvojnem centru in so mi povedali čisto isto.

Kar pa mene bolj zanima so stroški katere bom mel mesečno in olajšava za invalida če drži oz. kako je s tem v praksi... Recimo da imam 300k sit mesečnega prihodka.
če bi mi kdo razložil kako je to v praksi bi mu bil zelo hvaležen.
ajnos
Računovodja
Računovodja

V vsakem primeru boste imeli stroške:
1. najmanj 47 tisoč za prispevke od minimalne plače (s.p.)
2. akontacijo dohodnine, ki vam jo odmeri pristojni davčni organ (ob začetku poslovanja se to ugotovi z zapisnikom) in je nizka... 5 tisoč na tri mesece recimo
3. ostalo je odvisno od vas - niste napisali dejavnosti - ... računovodstvo (servis od 10 tisoč dalje), najemnina za prostor......materiali, stroji, oprema, mobitel, .....

Olajšava za invalida ( sklepam, da niste 100%) je torej 30% povprečne
mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, za vsak mesec opravljanja dejavnosti. Če vzamem, da je povprečna plača RS 272 tisoč je 30%=81.600 in da poslujete celo leto je to 81.600x12=979.200.

To v praksi pomeni, da med letom normalno poslujete, z napovedjo ugotovite davčno osnovo in jo nato zmanjšate za olajšavo za invalida v zgoraj izračunani višini (npr. vaša davčna osnova je 1 milijon, odštejete letno olajšavo in nova osnova za obdavčitev je 20.800).

Mislim da je za začetno sliko to kar dovolj

Lp
A
mantara
Novinec
Novinec

Ajnos najlepša ti hvala! Imaš pijačo v dobrem ko boš kaj na obali. :wink:

No da bo stvar bolj jasna. Trenutno delam preko študenta že leto pa pol. Status se mi poteče čez par dni, zaposlit me nočejo oz. zelo nekaj komplicirajo in so mi rekli da če odprem svoj s.p. lahko delam še naprej pri njih brez problema. Delo ni teško, da se pa zaslužit kar velike denarce, pač kolko delaš tolko dobiš. Odprl pa bi dejavnost: trgovina na drobno po pošti.
Jasno mi je da vsak mesec moram plačetav prispevke http://www.gov.si/durs/other/Prisp.%20s ... zneski.xls po tej lestvici. Baje prvih 6 mesecev plačujem najnižji razred in po 6 mesecih odvisno od mojega zaslužka mi določijo razred. A je to res?
Omenil si da plačujem akontacijo dohodnine 5k sit na vsake 3 mesece.To mi ni kaj preveč jasno.
Kod sem jaz slišal te določijo v razrede kod je na temu linku zgoraj in na podlagi tega moraš plačat vsak mesec ali na koncu leta. Zdaj mene zanima kolikšen je ta znesek na posamezne razrede letno oz. kje bi se to dalo zvedet?
Imam pravilne informacije ali ne?
Aja pa za računovodstvo je samo 1 račun na mesec.

Za vse informacije se vam vnaprej zahvaljujem.
ajnos
Računovodja
Računovodja

Hmm, mamljivo. :lol: A lahko kar danes pridem na drink...veš v LJ je še kar megleno :cry:

Ja, akontacijo dohodnine ti določijo na podlagi pričakovane davčne osnove. Če je letna akontacija nižja od 50 tisoč se plačuje kvartalno, zato sem kar tko malo na pamet rekla da plačuješ 5 tisoč na kvartal. Lahko rečeš, da prvo leto ne bo dobička, pa ne boš plačeval akontacije. Glede na to, da si invalid in boš na koncu uveljavlal olajšavo verjetno res ne boš imel kakšnih visokih osnov, zato si lahko na začetku brez akontacij. Če ne plačuješ akontacija imaš potem samo toliko višje doplačilo ob morebitni visoki davčni osnovi.

Kar se pa tiče računovodstva, ne vem, kaj pa obračun prispevkov, pa kakšne druge stroške boste tudi verjetno imeli, pa vodenje knjig, izdelava napovedi.

Pa še opozorilo, po tem kar ste napisali boste "padli" v odvisno razmerje in to ni ravno najbolje. Uredite si pogodbo o poslovnem sodelovanju tako da to ne bo očitno na prvi pogled.

LP
A
mantara
Novinec
Novinec

Ni problema ti kar pridi na obalo na pijačo, tu je sončno vreme :wink: :lol:

Hmm...Sej pogodbo o poslovnem sodelovanju dobim na 1 leto, samo prvo si moram seveda uredit s.p..
Zato se zdaj zanimam, če se mi splača odpret s.p. če recimo imam dobička 300k na mesec in koliko so dejanski stroški, katere bom imel in dejansko koliko bo meni od tega ostalo. Zato sem se obrnil na vaš forum in tudi zvedel nekaj infomacij ;)

Še vedno pa nevem kolikšen je ta znesek na posamezne razrede letno oz. kje bi se to dalo zvedet? Zgleda da sem preveč neumen da bi razumel vse to :? :? No upam da se bom hitro kaj naučil :lol:
ajnos
Računovodja
Računovodja

Uh, si zahteven ja; pa tudi pragmatičen, kar je dobro za stabilen posel.

Če imaš 300k dobička na mesec je to letno 3,6 mio
Olajšav 30% za invalida je manj 979k....ostane ti osnova 2,62 mio
1.
Za plačilo dohodnine si potem zračunaš po Zakonu o dohodnini, poglej dohodninsko lestvico (pripada ti splošna olajšava, 2% olajšava, olajšava za vzdrževane dr.člane).... isto si zračunaš kot zaposleni, samo da je tvoja osnova vzeta iz napovedi .... ne pozabi da se s.p. prepleta s fizično osebo.
2.
Za obračun prispevkov ti v naslednjem letu vzamejo davčno osnovo iz prejšnjega leta, povečajo za takrat plačane prispevke in določijo razred.
Torej če ti je ostalo 2,62 mio davčne osnove, ti povečajo le to za obračunane prispevke (47k x 12 = 564K) in je tvoja osnova za plačevanje prispevkov v naslednjem letu 3,18 mio. V tem primeru trenutno 60% povprečne plače..... oz. nekaj več kot 163 bto - iz tega sledi da bi v drugem letu poslovanja plačeval prispevke cca 62k.

Preberi si :URL RS, št. 72/05, dne 29. 7. 2005 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju .Med drugim je v noveli zakona uzakonjen tudi drugačen način določanja zavarovalne osnove za samozaposlene zavarovance in kmete (novi 209. člen ZPIZ-1). Zavarovalna osnova se določa glede na višino povprečne plače zaposlenih v RS za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova, in ne več glede na višino pokojninske osnove.

3.
Iz prve davčne osnove 2,62 mio ti izračunajo tudi akontacijo davka od dohodkov, ki bi jo plačeval čez eno leto in sicer za poslovanje v letu 2006: 2,62 mio x 15% + uskladitev z rastjo cen... malo manj kot 400k
Torej bi bila akontacija 2008 33k mesečno.

Če s.p. odpreš že letos, bo davčna osnova ki jo boš prikazal za 2005 preračunana na letno raven in osnova za akontacije 2007.
Letos in drugo leto pa boš plačeval akontacijo davka od dohodkov kakor se boš dogovoril z davčnim organom.

LP
A
mantara
Novinec
Novinec

E vidiš točno to sem hotel vedet!!!! Zelo si mi pomagala!!
NAJLEPŠA TI HVALA!

ps: poleg pijače imaš zdaj v dobrem tudi kosilo ko prideš na obalo!
Odgovori