Dobropis na že izplačan račun

Moderator: Mirko Zbačnik

robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a robi »

No pa še nekaj na to temo.

Pri nas se dobropis na že izplačane račune knjižijo na terjatveni konto, ker saldo na kontu 22xxx ne sme biti negativen, kar je tudi eno od osnovnih pravil pri knjiženju na kontih razdreda 2 (saldo na teh kontih ne sme biti debeten.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Se strinjam, toda jaz v takih (sicer redkih) primerih preplalčil med letom ne kompliciram, seveda pa bi ob koncu leta preknjižil.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Če jaz preveč plačam, zahtevam avansi račun ali pa vračilo. Če pa meni drugi preveč plačajo, jih vedno pokličem in vprašam, kaj naj. To pa zaradi potreb ddv-ja.
Dobropise pa jaz vedno delam tako, da storniram tisto, kar sem imela prej poknjiženo oz. originalni dokument.
V vašem primeru, ko ste dobili dobropis brez denarja bi jaz poknjižila normalno dobropis in ga tudi potrdila. Za znesek preplačila pa vzpostavila terjatev do tega dobavitelja. Če se pa da z njimi kaj dogovorit, pa jih pokličite in naj denar enostavno vrnejo. Že zaradi potreb ddv-ja.
Lp, Irenca
Odgovori