OBVEZNA PRAKSA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

OBVEZNA PRAKSA

Odgovor Napisal/-a KARA »

S 1.1.2005 imamo na praksi dijaka, ki opravlja pri nas 6 mesečno obvezno prakso. Mi mu konec meseca izplačamo regres za prehrano in nagrado po KP( okrog 45.000,00 sit).Zanima me ali moramo izpolniti tudi kakšen obrazec npr. REK za na DURS?

LP, KARA
euro finance
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a euro finance »

tudi jaz (d.o.o.) se ravno ukvarjam s tem

- v 12. členu U R E D B E o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo
piše, da je maksimalni neobdavčen znesek 41.000 SIT na mesec (menim, da je to skupaj s prevozom in prehrano?)- (rubrika 101 Dohodek, če boste izplačali več, je potrebno razliko vpisati v rubriko 102 Davčna osnova in od te osnove obračunati davčni odtegljaj)
- v S K L E P U o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja piše, da je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša 1.583 SIT (rubrika 311 pokojninsko in invalidsko zavarovanje)
- znesek zdravstvenega zavarovanja pa znaša 610 SIT (rubrika 312 - zdravstveno zavarovanje)

Potem te podatke vpišeš v obrazec REK-1A in ob izplačilu dijaku pošlješ na DURS in plačaš prispevke in davke.
simonajerman
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a simonajerman »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal euro finance</i>
<br />tudi jaz (d.o.o.) se ravno ukvarjam s tem

- v 12. členu U R E D B E o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo
piše, da je maksimalni neobdavčen znesek 41.000 SIT na mesec (menim, da je to skupaj s prevozom in prehrano?)- (rubrika 101 Dohodek, če boste izplačali več, je potrebno razliko vpisati v rubriko 102 Davčna osnova in od te osnove obračunati davčni odtegljaj)
- v S K L E P U o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja piše, da je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša 1.583 SIT (rubrika 311 pokojninsko in invalidsko zavarovanje)
- znesek zdravstvenega zavarovanja pa znaša 610 SIT (rubrika 312 - zdravstveno zavarovanje)

Potem te podatke vpišeš v obrazec REK-1A in ob izplačilu dijaku pošlješ na DURS in plačaš prispevke in davke.

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

simonajerman
simonajerman
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a simonajerman »

še enkrat, (sem popolnoma svež uporabnik in se opravičujem za prejšni reply)

Hotela sem pa vprašati, če kdo na temo dijaške prakse ve, če lahko dijaku izplačamo dnevnice in ali nagrada določena v uredbi v višini 41.000,00 sit vključuje malico in prevoz.
Hvala za mnenja

simonajerman
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Prebrala sem vse članke na temo obvezne prakse, pa še vedno nisem čist sigurna ali se šteje malica in prevoz, ki ga izplačamo dijaku tudi v maksimalno neobdavčen znesek, ali je ta znesek mišljen samo za nagrado??? :? :? :?
PUPEK
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PUPEK »

MENIM, DA SE MALICA IN PREVOZ NA DELO ( ZA DIJAKA) NE ŠTEJE V NEOBDAVČEN ZNESEK.

LP
PUPEK
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Še kakšno mnenje? Zanima me če si lahko to kje preberem? Eni si razagajo tako, drugi drugače.
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Preberite si 99. člen Zakona o dohodnini. Sicer govori o štipendistih, vendar v IKSU št. 8/05 na str. 132 razlaga, da naj bi ta določba veljala za vse vajence, dijake in študente na obveznem praktičnem delu (tudi tiste, ki niso štipendisti).
Lp
Odgovori