uvoz storitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenca

uvoz storitev

Odgovor Napisal/-a irenca »

Iz Švice smo dobili račun za soritev. Izvajalec (švicar) prevzame organizacijo trženja oglasnega prostora in od zneska iztrženih reklam določen procent - izstavi nam račun. Za določena dela je pooblaščen urad izvajalca (podružnica v Slovenij). Podružnica pa lahko izbere in imenuje lokalnega sodelavca za operativno izvajanje.
Račun sem dobila torej iz Švice brez davka. Ker je storitev opravljena - tako razumem zgoraj napisano pogodbeno dikcijo-v Sloveniji, si moram potem sama obračunat ddv in ga plačat.
Ali imam prav?
Hvala in lp, Irenca
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Da, DDV si morate obračunati sami.
Lp
Tanja
irenca

Tankra, ker to že vse veš,
kam v knjigo in kam v ddv obrazec to vpišeš.
hvala in lp, Irenca
irenca

A je potem tako:
17.člen zddv - storitev je ekonomsko propagiranje - ddv po sedežu naročnika (to smo mi)
ker pa ni EU ampak tretja država potem:
29. člen

(prejemnik blaga oziroma storitev)

(1) Če se tuja oseba, ki opravi dobave blaga oziroma storitev, za katere je z zakonom

določeno, da je kraj obdavčitve v Sloveniji, ne identificira za namene DDV v Sloveniji in ne

imenuje davčnega zastopnika, je v skladu z drugim stavkom drugega odstavka 12. člena

ZDDV, plačnik DDV prejemnik blaga oziroma storitev.

Še enkrat hvala Tankra in lp, Irenca
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Tako je, na osnovi 3. točke 17. člena ZDDV se šteje kraj opravljane storitve Slovenija. Naročnik pa je plačnik za DDV na osnovi 2.točke prvega odstavka 12. člena ZDDV.
Lp
Tanja
Katy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Katy »

Imam podoben primer, pa bi želela preveriti ali prav razmišljam.

Storitev reklamiranja je opravljena v USA za slovensko podjetje. Ker ameriške zakonodaje ne poznam, mi ni jasno ali nam izdajo račun brez DDV oz. z DDV-jem.
Na računu tudi ni nobene klavzule, ki bi to specificirala.

Torej, ali naj si samo obračunam DDV ali naredim lahko samoobdavčitev (torej v plus in minus).

Najlepša hvala za odgovor oziroma pojasnilo. Katja
irenca

Sama sem si pomagala z iksom 7/04; najdeš pod storitve z drugimi državami.
Naredila sem si tabelco 17. člena in evola:
Če je izvajalec take storitve tujec – EU ali tretje države in je naročnik davčni zavezanec iz Slovenije (mali ali redni):- naročnik plača samoobdavčitev po 2. točki 12. člena ZDDV. Na račun moraš napisat:,

Vat is not settled accounts for 2 of paragraph 12. Paragraph of
low about VAT. VAT pays client of service.

lp, irenca
Odgovori