Še vedno rešujem zadeve prejšnjega računovodstva in nepravilno poknjižen plačil fizičnih oseb.
Tista plačila, ki smo jih našli za nazaj smo poknjižili in zaprli terjatve do fizičnih oseb, za tiste terjatve, ki so dejansko še odprte, torej ne plačane, smo vložili tožbe. Kaj pa je s tistimi, ki jih nimamo pravice tožiti, ker so bili plačani vendar narobe poknjiženi ( ne vemo kam )? Na kontu 120 so še vedno odprte terjatve, dejansko pa jih ne bi smelo biti?!
Ali lahko damo to v odpis? Gre za stare zadeve iz leta 2002 in 2003?!
ODPIS STARIH TERJATEV
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Sicer je to malce težko verjetno v podjetjih z normalnih pogojih, a v praksi je to še kar mogoče. Podjetnik enostavno kar pobere keš, dokumentov pa ni. V tem primeru bi po mojem težko upravičili izredni odhodek, jaz sem v tem primeru napravil blagajniški prejemek, kot da so bili plačani v tem obdobju. Pogovorite se s podjetnikom, če je šlo res za tak primer. Jaz sem ob prevzemanju računovodstva že naletel na tak primer. Niso namreč vsi podjetniki zelo redoljubni. Sicer to ni ravno prav, a za nazaj ne moremo porpavljat.
Sicer pa lahko odpišete terjetev, da je davčno priznan odhodek le, če ste napravili vse potrebno za njihovo poplačilo.
Sicer pa lahko odpišete terjetev, da je davčno priznan odhodek le, če ste napravili vse potrebno za njihovo poplačilo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pred leti sem imela podoben primer, pa smo ugotovili, da ni bilo nič narobe knjiženo. Po temeljitem razčiščevanju za nekaj let nazaj smo ugotovili, da so nepravilnosti pri terjatvah iz dveh razlogov: v veliki večini primerov je šlo za dvojno fakturiranje (najprej ročni račun, nato še računalniški) nekaj pa je bilo gotovinskih plačil, ki so jih "pobotali" z izplačili in niso sestavili dokumentov.
Če ste ugotovili, da so računi plačani, bi morebiti lahko ugotovili način plačila in tako poiskali sled za nakazilom. Ker se bliža konec leta, bi morebiti svoje ugotovitve razčiščevanja zapisali in jih predložili popisni komisiji od rednem letnem popisu. Popisna komisija naj bi razčistila vzroke za razlike med dejanskim in knjigovodskim stanjem ter ponudila direktorju natančne predloge za odpravo razlik. Na podlagi teh podatkov pa naj direktor odloči oz.odredi nadaljne postopke.
Če ste ugotovili, da so računi plačani, bi morebiti lahko ugotovili način plačila in tako poiskali sled za nakazilom. Ker se bliža konec leta, bi morebiti svoje ugotovitve razčiščevanja zapisali in jih predložili popisni komisiji od rednem letnem popisu. Popisna komisija naj bi razčistila vzroke za razlike med dejanskim in knjigovodskim stanjem ter ponudila direktorju natančne predloge za odpravo razlik. Na podlagi teh podatkov pa naj direktor odloči oz.odredi nadaljne postopke.
Glede na to, da ste že ugotovili neplačane terjatve ste verjetno že naredili popis in stvari razčistili kolikor se je dalo. Terjatve lahko odpišete v breme poslovanja v kolikor ste se že poslužili vseh metod za izterjavo le teh. Zapisniško lahko ugotovite, da jih ne morete tožit, ker nimate podpisanih dobavnic, naročilnic, da bi bili stroški izvršbe večji kot bi bili izkupiček. Se pravi jih odpišete. Mislim pa da bi morali pri sestavi davčne bilance izločiti te odhodke, kot davčno nepriznane.
Lp
Lp
Tanja
Nobenega gotovinskega plačila ni bilo. Računi so bili plačani preko TRR, ampak ker gre za fizične osebe, ki so plačevale po posebnih položnicah, se nobenemu takrat ni "dalo" iskati pravilnih sklicev. Prejšnje računovodstvo je vse oprte račune ( terjatve ) vodilo pod enim partnerjem "fizična oseba" in na tega partnerja je potem dala vsa plačila posebnih položnic. Ni pa raziskovala oz. pravilno knjižila sklicev na številko računa. Strankam smo pošiljali opomine in nekateri so nas poklicali in nam poslali kopije plačanih položnic, nekateri pa jih več nimajo. Tako nikako ne moremo ugotoviti dejansko kdo je plačal in kdo ni. Imamo le skupen znesek vseh neplačanih.
Prava solata, ni kaj.
Najboljše da damo vse od leta 2003 in še nazaj v odpis. Za leto 2004 pa mi je uspelo ( 3 meseca garanja ) razčistiti kdo je plačal in kdo ni.
Prava solata, ni kaj.
Najboljše da damo vse od leta 2003 in še nazaj v odpis. Za leto 2004 pa mi je uspelo ( 3 meseca garanja ) razčistiti kdo je plačal in kdo ni.