oblikovanje rezerv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

oblikovanje rezerv

Odgovor Napisal/-a nisem angel »

Lastnik je prodal podjetju 50% delež.
zaradi izplačila moram oblikovati rezerve pa me zanima na katerem kontu moram to narediti : na 920, 921, 922 ali 923.

že vnaprej hvala za odgovore :oops:
Debby
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Debby »

Jaz sem v letu 2003 oblikovala rezerve za odkup lastnih deležev na konto 921 (po kontnem planu: rezerve za lastne deleže oziroma deleže).

Prodaja bo sprovedena v letu 2004.

LPDebby
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DEBBY HVALA.
IMAM PA ŠE ENO VPRAŠENJE. Na katerem kontu oblikujem rezerve za del izplačila dobička delavcem.

:oops::???:
Debby
Začetnik
Začetnik

Takega primera pa še nisem imela. Po mojem 923 (druge rezerve iz dobička). Ta konto sigurno velja za družabnike, za delavce pa nevem. Ne me prijet za besedo.

Predlagam, da si pogledate IKS 9-10/2002 stran 235-238.
In tudi ZGD
člen 228 (uporaba in razdelitev dobička)
člen 354
člen 355

Tudi jaz imam eno vprašaje v zvezi z tem. Naša svetovalka, nam je rekla, da je treba rezerve za odkup deležev oblikovati v predhodnem poslovnem letu (npr 2003, če se prodaja vrši v 2004) in da je treba da se prodaja izvrši najkasneje v roku 6 mesecev od oblikovanja.

V IKSU pa piše,citiram:"Če je družba v poslovnem letu pridobila lastne deleže, mora v bilanci stanja za to poslovno leto oblikovati rezerve za lastne deleže...."

Kot razumem, je treba vse opraviti v istem poslovnem letu. Kaj zdaj? Kaj je prav?

LPDebby
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kaj pa protikonto, oz.iz česa ste obikovali rezerve za lastne deleže?Ali se pr ZR še kje vidi, razen v BS v razredu 9, da so oblikovane rezerve? Tudi ja imam tak primer.Hvala za pomoč.
Debby
Začetnik
Začetnik

435. člen ZGD

2. točka
"Družba lahko poslovne deleže, za katere so vložki vplčanai v celoti, pridobi le tedaj, če se pridobitev plača iz premoženja, ki presega znesek osnovnega kapitala."

Iz IKS 2-3/00
"...družba lahko odkupuje lastne deleže le iz vplačanega presežka kapitala, rezerv, čistega dobička poslovnega leta in prenesenega dobička iz prejšnjih let ter njihovih revalorizacijskih popravkov..."

Se pravi oblikuje se lahko iz...930,932,94
LPDebby
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

hvala za odgovor, ampak mi še ni vse jasno.Jaz sem namreč dobila informacijo, da se mora porabiti najprej čisti dobiček tekočega leta, potem nerazporejeni dobiček preteklih let. Iz vašega odgovora pa sklepam, da lahko najprej rezerve iz dobička, potem čisti dobiček... , kar bi mi sicer raje, vendar ne vem, če je prav.Če imate čas, prosim še za en odgovor in tudi glede bilance, ka sm pisala v prejšnjem delu.Hvala in čimmanj problemov pri ZR!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

pa še to: d.o.o. lahko oblikuje rezerve že pred odkupom deleža, nič ni narobe.Če jih pa ni oblikovala že preje, jih mora v posovnem letu, v katerem je delež pridobila. Izplačilo pa nikakor ne sme biti preje, preden so v BS prikazane rezerve za lastne deleže.Ali mogoče veste , kje se da na internetu ali kje drugje dobiti vzore pogodbe za odkup lastnega deleža?
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovore in lep pozdrav:)
Debby
Začetnik
Začetnik

1. Čisti dobiček, prenešeni dobiček in ostalo razen osnovnega kapitala in prevrednotovalne popravke vpoklicanega kapitala, se porabi za <b>oblikovanje rezerv za odkup lastnih deležev</b>. Rezerve se pa porabi za odkup. Nikjer nisem zasledila, da bi bilo kje določeno kaj se prej porabi za oblikovanje rezerv. Če mogoče zvem, sporočim.

2. Mislim, da je razvidno še iz Podatki za izkaz bilančnega dobička/izgube, na AOP 192. To moram še prašat za sigurno.

3. Vzorca pogodbe še nisem našla. Jo bom pa sigurno potrebovala. Bom brskala in brskala dokler je ne dobim.

Tudi vam čimanj problemov in uspešen zaključek oddaje. Kmalu si bomo lahko oddahnili.

LPDebby
Odgovori