98. ČLEN ZHOH

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
HNY666
Začetnik
Začetnik

98. ČLEN ZHOH

Odgovor Napisal/-a HNY666 »

Lepo prosim, če mi lahko kdo razloži kaj se v praksi obdavčuje po 98. členu Zdoh.

100*hvala.

Lep pozdrav.
;-)
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Dokaj natančen odgovor na vaše vprašanje najdete že v členu samem, če vas pa še zmeraj muči nepremičnina, ki bi jo oče podaril sinu (o tem ste pisali v drugi temi), se odgovor skriva v zakonu imenovanem Zakon o davkih občanov (6. člen tega zakona), z Zdoh-1 pa to darilo nima zveze.
Pa še to: v UL 17/2005 je bil objavljen Pravilnik o obrazcu napovedi za odmero davka na darilo skupaj z napovedjo samo.
LP,
Sven Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

HNY66 se opravičujem. Moj odgovor je bil namenjen yanni1 in ne vam.

In da popravim napako, bom poskušal podrobneje pojasniti 98. člen:

Sem not pašejo v skladu s 8. točko 3. odstavka tega člena VSI dohodki, ki ne veljajo kot dohodki iz zaposlitve, iz dejavnosti, iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, iz premoženja, za dobiček iz kapitala in ni dohodek oproščen plačila dohodnine po tem zakonu.
V praksi gre tukaj lahko za napr. dohodke, ki imajo naravo bonitete-žena, sin, prijatelj... direktorja, zaposlenega.. uporablja službeni avtomobil, telefon,... v zasebne namene.
Ali če podjetje plača počitnice poslovnemu partnerju (darilo), ga razveseli s kakšnim dragocenejšim darilom,krije stroške njegovega pripotovanja na sestanek (mu plača napr. letalsko karto)
Ali, če zadanete avto, kolo,denar,...karkoli...na kakšnem žrebanju ali v nagradni igri. in še milijon drugih stvari.
DURS pod ta člen daje tudi napr. vse dohodke, ki jih sodnik porotnik ali priča na sojenju dobi iz naslova sodelovanja na sojenju(nagrade, potne stroške, prehrano, prenočišče), pa tudi odškodnino fizični osebi za služnostno pot.
LP,
Sven Slika
HNY666
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a HNY666 »

miljonkrat hvala. točno tako razlago sem potrebovala.

:sodobren:
;-)
Odgovori