Delovna uspešnost (stimulacija)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Delovna uspešnost (stimulacija)

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

Zanima me ali je kakšna meja pri dajanju stimulacije zaposlenim. Nekje sem prebral, da naj nebi presegala 20% bruto plače.

Ali je to res?

Ni logike da bi bila stimulacija omejena saj je polno obdavčena.

:?:

ali pa se mogoče motim

TB
kornelija
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a kornelija »

Pri nas v pravilniku o plačah imamo zapisano da plača iz naslova delovne uspešnosti lahko znaša največ 50% osnovne plače.
Errare humanum est
thinkblue
Začetnik
Začetnik

Kakšen pa je ta pravilnik ?

lp

TB
thinkblue
Začetnik
Začetnik

Še nekaj:

Res da mi je uspelo izbrskati, da je teh 20% omenjenih v: ZAKON O RAZMERJIH PLAČ V JAVNIH ZAVODIH, DRŽAVNIH ORGANIH IN V ORGANIH LOKALNIH SKUPNOSTI
IV. DELOVNA USPEŠNOST

17. člen

Del plače za delovno uspešnost pripada zaposlenemu, ki bistveno presega pričakovane delovne rezultate ali je nadpovprečno delovno obremenjen. Ta del plače lahko znaša največ 20% osnovne plače.

Omejitev iz prejšnjega odstavka ne velja za funkcionarje in direktorje javnih zavodov.

Višino dela plače za delovno uspešnost funkcionarja in direktorja javnega zavoda določi za imenovanje pristojni organ na podlagi meril, ki jih določi pristojni minister. Merila za ugotavljanje delovne uspešnosti drugih zaposlenih se določijo v aktu javnega zavoda oziroma državnega organa.

Del plače iz prvega odstavka tega člena ne pripada funkcionarju, ki prejema funkcijski dodatek.

ampak mene ne zanima za javni sektor ampak GRADBENIŠTVO

lp

TB
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Mi imamo napisan sklep, da je delovna uspešnost lahko največ -/+25% na bruto plačo zaposlenega. To smo morali narediti po obisku inšpekcije.
Lp, Anka22
thinkblue
Začetnik
Začetnik

Ta sklep se sestavili sami ?

Kako pa ste prišli do 25% ?

Po medsebojnem dogovoru ?

lp

TB
thinkblue
Začetnik
Začetnik

V kolektivni pogodbi iz gradbeništva piše samo to:
40. člen

(delovna uspešnost)

(1) Dela plače iz naslova uspešnosti delavca se prištevata k obračunani mesečni plači delavca.
(2) Del plače iz naslova stimulacije:
– Delodajalci se za sistem stimulacij dogovorijo s sindikatom na ravni gospodarske družbe.
– Stimulacija delovnega prispevka delavca se ugotavlja z metodami ocenjevanja, primerjave kazalcev ter na osnovi dogovorjenih ciljev. Kazalci, ki se uporabljajo za ugotavljanje delovnega prispevka delavca ali skupine delavcev, odražajo delovni prispevek pri ustvarjanju dodane vrednosti in upoštevajo potrebne in dogovorjene oblike organizacije dela.
(3) Del plače iz naslova napredovanja:
– Merila za napredovanje delavca se lahko oblikujejo v podjetniški kolektivni pogodbi ali aktu delodajalca.
Nič pa o mejah. Mogoče pa jih ni !

lp

TB
kornelija
Začetnik
Začetnik

Zaposlena sem pri s.p., in smo avgusta 2004 naredili sistematizacijo delovnih mest, ter pravilnik o plačah. Pomagali smo si z Obrtnikom od
avgusta 2004. V pravilnik smo dobesedno prepisali da delavcem obračunamo stimulativni del plače na podlagi uspešnosti:
za količino dela od 0-20%
za kvaliteto dela od 0-20%
za gospodarnost dela od 0-10%.
Plača iz naslova delovne uspešnosti lahko znaša največ do 50% osnovne plače.
Mislim da je to tudi odvisno od dejavnosti, za javne zavode je pa gotovo drugače kot za s.p.
Errare humanum est
kornelija
Začetnik
Začetnik

Errare humanum est
thinkblue
Začetnik
Začetnik