ZAPOSLITEV - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

marjan79
Novinec
Novinec

ZAPOSLITEV - NUJNO

Odgovor Napisal/-a marjan79 »

Pozdravljeni, zanima me je iskaleka zaposlitve dolžna povedati, delodajalcu, da je noseča (2.5 meseca), pred sklenitvijo delavnega razmerja. prosim za odgovor čimprej, ker imam v ponedeljek razgovor.
hvala
tina
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tega je ne sme vprašati in mu tudi ni dolžna povedati - tako si vsaj jaz razlagam člen o varstvu podatkov o nosečnosti

http://www.racunovodja.com/mdokumenti/z ... raz.asp#IV
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Seveda NE.
LP :)
marjan79
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marjan79 »

hvala za odgovor, res je bil hiter!

lp
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Nina, če sta mislili na 188. člen ZDR, vaš odgovor ne drži povsem. Člen se namreč nanaša na že sklenjeno delovno razmerje. Ker gre v vprašanju za iskalko zaposlitve, smatram, da delovno razmerje še ne obstaja. Zato sem mnenja, da bodoči delodajalec lahko zastavi takšno vprašanje, tudi zato, ker je delavko dolžan napotiti na zdravniški pregled ob sklenitvi delovnega razmerja. Če ne drugje, se tam pokaže...
Če je ne napoti na zdravniški pregled, niti ne pobara kaj in kako, pa je to seveda njegov problem...
LP,
Sven Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Sven se ne strinjam. Kakršnakoli vprašanja o zdravstvenem stanju, nosečnosti, načrtovanju družine, socialnem položaju, veroizpovedi, politični pripadnosti so na razgovorih za službo prepovedana. Tudi če delavko napoti na zdravniški pregled zdravnik ugotavlja zmožnost za delo tisti trenutek ko pride delavka na pregled in da pozitivno ali negativno mnenje brez obrazložitve niti ne sme razkriti morebitne nosečnosti.

Pozdrav vsem,

MG
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Se mi je kar zdelo, da v nekem grmu le tiči zajec. Nikoli mi namreč ni bilo jasno tisto (javnosti zmeraj skrito in skoraj nikoli dokazljivo) podpisovanje bianco odpovedi ob sklepanju delovnih razmerij.
MG hvala za pojasnilo.
LP,
Sven Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Sven - Mene so pred leti na razgovoru za službo vprašali če in kdaj mislim imeti otroka. Moj odgovor je bil - vprašate lahko odgovoriti na to pa vam ne rabim. Imela sem to srečo, da je bil njihov interes, da pridem k njim v službo večji kot moj in se je direktor le nasmehnil in smo prešli na drugo temo.
Res pa je če nujno rabiš službo in jo težko dobiš na ta vprašanja pač silom prilike odgovriš in tudi podpišeš bianco odpoved. Če res do odpovedi pride pa na inšpekciji za delo podaš izjavo. Če je ženska noseča in ji odpovedo delovno razmerje je ponavadi takšna izjava dovolj, da ti inšekcija ugodi in ti mora podjetje plačati vse plače. Greš na bolniško potem pa v porodniško. Ob končani porodniški pa daš sam odpoved, ker je v takšnem podjetju težko delat.
Žalostno ne , da se moramo posluževati takšnik malih " prevar" namesto, da bi bili delodajalci veseli, da imaš družinsko življenje poštimano . Zadovoljen delavec = dober delavec.

Pozdrav vsem,

MG
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

SVEN napisal/-a:Nina, če sta mislili na 188. člen ZDR, vaš odgovor ne drži povsem. Člen se namreč nanaša na že sklenjeno delovno razmerje. Ker gre v vprašanju za iskalko zaposlitve, smatram, da delovno razmerje še ne obstaja. Zato sem mnenja, da bodoči delodajalec lahko zastavi takšno vprašanje, tudi zato, ker je delavko dolžan napotiti na zdravniški pregled ob sklenitvi delovnega razmerja. Če ne drugje, se tam pokaže...
Če je ne napoti na zdravniški pregled, niti ne pobara kaj in kako, pa je to seveda njegov problem...
Vedela sem, da takšnih stvari ne smejo vprašati oz. ne smejo zahtevati odgovora ... Skušala sem najti kakšno zakonsko podlago in sem na hitro pogledala v ta zakon.

Meni se zdi (!) logično, da se takšnih stvari ne sme spraševati, saj v nasprotnem primeru ženske nimajo možnosti zaposlitve (žal) ...
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Z vsemi predhodniki se sicer strinjam, kot tudi s tem, da delodajalec ne sme postavljati takšnih vprašanj, toda pokukajmo malo še na drugo stran - k delodajalcu, le zaradi lažjega razumevanja, zakaj pa včasih kdo vpraša kaj iz zasebnosti.

Le en primer: delodajalec je želel zaposliti delavko zaradi nadomeščanja druge delavke, ki je bila na porodniškem dopustu. Sledil je zakonskim določilom, objavil delovno mesto, opravil ustrezne razgovore, izbral kandidatko, jo sprejel v delovno razmerje, poslal na zdravniški pregled itd. Delavka je bila noseča in je kmalu po nastopu delovnega razmerja ostala v bolniškem staležu, ki ga je nadaljevala s porodniškim dopustom.

Poleg vseh stroškov pred zaposlitvijo in izgubljenega časa, je delodajalec moral plačati tudi regres itd., namesto da bi imel nadomestilo za odsotno delavko, je moral ves postopek z vsemi stroški in izgubo časa vred ponoviti.

Še enkrat ponavljam, da sem v celoti na strani ženske populacije, da sem zadovoljna, ker je materinstvo in starševstvo varovano z zakonsko ureditvijo, vendar je potrebno razumeti tudi delodajalce ....

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakonsko je vprašenje varovanja podatkov kar dobro urejeno, kajti delavka je dolžna povedati o nosečnosti pravočasno, to je, v pravočasnem roku pred nastopom nosečnsoti. Delodajalci prevečkrat to zlorabijo in je zaposljivost mlajših žensk težja. Razumeti pa je treba tudi delodajalce. Problem po mojem ni tako enostaven, kot je videti na prvi pogled. Res je, da delodajalec le sprašuje o načrtovanju družine, posredno pa je to lahko tudi kriterji za (ne)zaposlitev. To že grobo poseganje v zasebnost parov.
Obstaja možnost (tihega) dogovora med obema, ki pa naj ne bi bil obvezujoč. Interes obeh je, da bi uspešno sodelovala. Vprašanje etike in tudi uspešnost nosečnosti je, če je odlaševanje smiselno.

S stališča razvoja današnje družbe, kjer je kapital ena prvih vrednot, daleč pred družino, je logično, da bi dali prednost prvemu - delu. Jaz bi dal prednost življenju - otroku.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ja, prav iz primera, ki ga poznam osebno, sem se tudi oglasil.
Prijateljica (zdaj že bivša s.p.), je z namenom njenega nadomeščanja za čas porodniške, zaposlila delavko, ki je potem rodila 14 dni pred njo. O vseh kolobocijah ne bom govoril, dejstvo pa je, da je prijateljica bila primorana zapreti s.p., (bila je one man band), saj so jo stroški bolniškega staleža (delavka je malo bila, pa spet ni bila na bolniški) in plačevanja nadomeščanja, ubili. Da o stresu, sekiranju in neprespanih nočeh, sploh ne govorim.
LP,
Sven Slika
Odgovori