Izračun delovne dobe v delovni knjižici
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Izračun delovne dobe v delovni knjižici
Moja delovna doba pri zadnjem delodajalcu je od 30. 07. 2001 do 30. 09. 2005. Ker je računaje delovne dobe tu malce skregano z (mojo) logiko, me zanima, koliko naj vpišem? Namreč za mesec se tu upošteva 30 dni in kaj naj počnem s tistim "30. 07. 2001"? Je to 4 leta, 2 meseca in 1 dan?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Hvala, za res hiter odgovor! Tudi referentka na ZZZS je menila enako, a ker je to področje SPIZ-a, ni bila ravno sigurna. bom kar vpisal 4 leta, 2 meseca in 1 dan!
Upam, da mi bo nekoč tudi ta logika domača mojim možgančkom
!
Upam, da mi bo nekoč tudi ta logika domača mojim možgančkom
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ob tej temi - vpisovanje delovne dobe v delovno knjižico, sem se spomnila na dokaj zanimiv primer, s katerim sem referentko na ZPIZ pred nekaj leti spravila ob živce in bom vesela vsakega vašega mnenja ali komentarja.
Koliko delovne dobe ima delavec, če je na delu od 1.10. do 31.12. istega leta? (Logično: 3 mesece !)
In koliko delovne dobe ima delavec, če je na delu od 1.10. do 30.12. istega leta ?
Referentka na ZPIZ mi je rekla, da to ni tri mesece. Ko sem jo vprašala, kaj pa se potem vpiše v delovno knjižico, je odgovorila, da 30 dni (za december). In ko sem jo spomnila, da je 30 dni isto kot en mesec, ji je prekipelo ...
Zadeva sploh ne bi bila tako zanimiva, če ne bi šlo za pridobitev pogoja za upokojitev. Delavka je za upokojitev v tekočem letu potrebovala pogoj ... let in 3 mesece delovne dobe, kar bi dopolnila ob koncu leta. Če bi to bil 31.12. naj bi se upokojila s 1.1. prihodnjega leta, ko se pogoji že spremenijo in upokojitev ni možna. Če pa bi delovno razmerje prenehalo 30.12. in bi se upokojila z 31.12., bi zadeva bila o.k.
Če se komu da, bom res vesela komentarja.
Lep pozdrav
Tanja
Koliko delovne dobe ima delavec, če je na delu od 1.10. do 31.12. istega leta? (Logično: 3 mesece !)
In koliko delovne dobe ima delavec, če je na delu od 1.10. do 30.12. istega leta ?
Referentka na ZPIZ mi je rekla, da to ni tri mesece. Ko sem jo vprašala, kaj pa se potem vpiše v delovno knjižico, je odgovorila, da 30 dni (za december). In ko sem jo spomnila, da je 30 dni isto kot en mesec, ji je prekipelo ...
Zadeva sploh ne bi bila tako zanimiva, če ne bi šlo za pridobitev pogoja za upokojitev. Delavka je za upokojitev v tekočem letu potrebovala pogoj ... let in 3 mesece delovne dobe, kar bi dopolnila ob koncu leta. Če bi to bil 31.12. naj bi se upokojila s 1.1. prihodnjega leta, ko se pogoji že spremenijo in upokojitev ni možna. Če pa bi delovno razmerje prenehalo 30.12. in bi se upokojila z 31.12., bi zadeva bila o.k.
Če se komu da, bom res vesela komentarja.
Lep pozdrav
Tanja