Porodniška za očeta,ki je sp

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nufa
Novinec
Novinec

Porodniška za očeta,ki je sp

Odgovor Napisal/-a nufa »

Pozdravljeni!
Prejšnji teden ste mi zelo pomagali, zato se iskreno zahvaljujem. Imam pa še eno vprašanje.
Sem noseča, zaposlena za nedoločen čas pri sp, ki je tudi moj izvenzakonski partner (kot se lepo reče) in oče otroka. Zanima me, ali ima tudi on pravico do očetovskega dopusta, dopusta za nego otroka, ipd. skratka ugodnosti, kot "normalno" zaposleni. Kako se to lahko uveljavlja, izvede...?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Seveda ima pravico. Ko se otrok rodi mora podpisati na upravni enoti, da je oče. Seveda če se vi s tem strinjate. Na centru za socialno delo se točno pozanimajte kakšne dokumente rabi, da boste imeli vse pripravljeno. Ko podpiše očetovstvo pa na centru urejate očetovski dopust in vse ostale pravice.

Pozdrav vsem,
mum
Začetnik
Začetnik

Očetovski dopust za s.p.-a

Odgovor Napisal/-a mum »

Pripadale mu bodo vse pravice...seveda ko bo uradno potrdil očetovstvo (na pristojnem Centru za soc. delo ali na Matičnem uradu). To lahko uredita že pred rojstvom otroka :)

Pripadal mu bo:
-PLAČANI očetovski dopust, ki ga lahko on koristi SAMO v času tvojega PORODNIŠKEGA dopusta (tj. prva dva meseca po rojstvu otroka). Izbere lahko max.15 dni v strnjenem nizu ali max. 11 dni po dnevih. Od Centra dobi nadomestilo za ta čas. Višina tega nadomestila se izračuna na podlagi povprečja iz zadnjih 12 bruto osnov, na podlagi katerih je plačeval mesečne prispevke - preračunano na št. dni očet. dopusta.
-NEPLAČANI očetovski dopust, ki ga lahko koristi kasneje (mislim, da do otrokovega 3. leta); v strnjenem nizu 75 dni ali max. 52 dni po dnevih. Za ta čas mu Center povrne samo prispevke v višini od minimalne plače.

Vse obrazce dobita na Centru. Veliko sreče vama želim!
Odgovori