uskladitev plač
Moderator: Mirko Zbačnik
-
andreja010
- Novinec

uskladitev plač
Zaposlila sem se s 1.9.2005 in zame velja kolektivna pogodba gostinstva in turizma. Zanima me, ali sem upravičena do uskalditve plač v višini 5100 sit, ki se je pričela uporabljati za avgustovsko plačo, glede na to da dobim plačo šele za september?
V primeru, da sem upravičena pa me zanima, če ta uskladitev pomeni dejansko povišanje bruto plače ali neto plače ali pa je bruto plača enako kot v pogodbi, uskladitev pa je samo prikazana?Kaj pomeni da je uskladitev vpeljana v sistem plač, kot to npr. velja za dejavnost gostinstva in turizma?
Hvala, pa upam da razumete kaj me zanima!
V primeru, da sem upravičena pa me zanima, če ta uskladitev pomeni dejansko povišanje bruto plače ali neto plače ali pa je bruto plača enako kot v pogodbi, uskladitev pa je samo prikazana?Kaj pomeni da je uskladitev vpeljana v sistem plač, kot to npr. velja za dejavnost gostinstva in turizma?
Hvala, pa upam da razumete kaj me zanima!
Ja, Andreja, da si upravičena do zneska uskladitve, prišteje se pa (bruto) znesek k bruto plači. Sicer bo pa kak strokovnjak še potrdil verjetno.
Sicer imam tudi sama glede uskladitve vprašanje, pa ne bom odpirala nove teme, bi kar tukaj pristavila svoj lonček.
Takole piše na http://www.pcmg.si/index.php?id=2987 za leto 2005:
Znesek uskladitve k bruto plači na področju drobnega gospodarstva in obrti znaša 6.800 tolarjev, na področju živilske industrije 5.832 tolarjev, na področju komunalne dejavnosti pa 6.600 tolarjev. Za kemično in gumarsko industrijo znaša znesek uskladitve k bruto plači po posameznih skupinah iz kolektivne pogodbe 7.000 tolarjev, 8.615 tolarjev oz. 13.220 tolarjev.
Zaposlenim v gostinstvu in turizmu se bo znesek uskladitve v višini 11.600 tolarjev dodal k osnovni plači in se jim bo prištel že k julijski plači.
Na področju trgovine za leto 2005 še ni dogovora, pogajanja pa naj bi se nadaljevala avgusta.
Mene pa zanima, kako vem, pod katero od področij spada podjetje, ker se je naše podjetje očitno "vrglo" kar pod živilsko industrijo??? Kot glavno klasifikacijo pa imamo navedeno dejavnost:
G 51.900 DRUGA TRGOVINA NA DEBELO
Kam torej spadamo glede zneska uskladitve?
Sicer imam tudi sama glede uskladitve vprašanje, pa ne bom odpirala nove teme, bi kar tukaj pristavila svoj lonček.
Takole piše na http://www.pcmg.si/index.php?id=2987 za leto 2005:
Znesek uskladitve k bruto plači na področju drobnega gospodarstva in obrti znaša 6.800 tolarjev, na področju živilske industrije 5.832 tolarjev, na področju komunalne dejavnosti pa 6.600 tolarjev. Za kemično in gumarsko industrijo znaša znesek uskladitve k bruto plači po posameznih skupinah iz kolektivne pogodbe 7.000 tolarjev, 8.615 tolarjev oz. 13.220 tolarjev.
Zaposlenim v gostinstvu in turizmu se bo znesek uskladitve v višini 11.600 tolarjev dodal k osnovni plači in se jim bo prištel že k julijski plači.
Na področju trgovine za leto 2005 še ni dogovora, pogajanja pa naj bi se nadaljevala avgusta.
Mene pa zanima, kako vem, pod katero od področij spada podjetje, ker se je naše podjetje očitno "vrglo" kar pod živilsko industrijo??? Kot glavno klasifikacijo pa imamo navedeno dejavnost:
G 51.900 DRUGA TRGOVINA NA DEBELO
Kam torej spadamo glede zneska uskladitve?
-
andreja010
- Novinec

Delavci, ki niso bili zaposleni pred avgustom 2004 ali pa so avgusta 2004 menjali delodajalca, niso bili upravičeni do ZU, saj delodajalec ni imel osnove (plača za julij 2004), ki naj bi jo povečal za ZU. Ti delavci pa so upavičeni do ZU za 2005, seveda če so bili pri delodajalcu zaposleni pred avgustom 2005.
9. KP DEJAVNOSTI GOSTINSTVA IN TURIZMA – POVZETEK ANEKSA K TARIFNI PRILOGI (Ur.l. RS 71/05 z dne 28.7.2005)
Podpisniki KP dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije in njene tarifne priloge so z aneksom določili višino posebnega dodatka, ki se vključi v bruto osnovne plače delavcev, zaposlenih pri delodajalcih, za katere se uporablja KP GIT.
Bruto osnovna plača za polni delovni čas vsakega delavca, zaposlenega pri delodajalcu, za katerega se uporablja KP GiT,
se s 1. 7. 2005 poveča za 11.600 SIT.
S tem se dodatek v skupnem znesku 8.000 SIT, dogovorjen z Aneksom (Uradni list RS, št. 87/04) in Aneksom (Uradni list RS, št. 139/04), vključi v sistem plač skladno z določbo zadnjega odstavka 4. člena Dogovora o politiki plač v zasebnem sektorju v obdobju 2004-2005 in z določbo 8. člena Zakona o izvajanju dogovora o politiki plač v zasebnem sektorju v obdobju 2004–2005.
To sem našla na spletni strani racunovodja.com, pa mi se vedno ni vse jasno. Glede na to da tisti, ki avgusta 2004 niso bili zaposleni niso upravičeni do uskladitve za leto 2004, so pa za leto 2005, to pomeni da jaz nisem upravičena do uskladitve za leto 2005, ker sem šele od septembra naprej naposlena?!
Če pa že sem slučajno sem do katerega zneska 5.100 ali 11.600?
9. KP DEJAVNOSTI GOSTINSTVA IN TURIZMA – POVZETEK ANEKSA K TARIFNI PRILOGI (Ur.l. RS 71/05 z dne 28.7.2005)
Podpisniki KP dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije in njene tarifne priloge so z aneksom določili višino posebnega dodatka, ki se vključi v bruto osnovne plače delavcev, zaposlenih pri delodajalcih, za katere se uporablja KP GIT.
Bruto osnovna plača za polni delovni čas vsakega delavca, zaposlenega pri delodajalcu, za katerega se uporablja KP GiT,
se s 1. 7. 2005 poveča za 11.600 SIT.
S tem se dodatek v skupnem znesku 8.000 SIT, dogovorjen z Aneksom (Uradni list RS, št. 87/04) in Aneksom (Uradni list RS, št. 139/04), vključi v sistem plač skladno z določbo zadnjega odstavka 4. člena Dogovora o politiki plač v zasebnem sektorju v obdobju 2004-2005 in z določbo 8. člena Zakona o izvajanju dogovora o politiki plač v zasebnem sektorju v obdobju 2004–2005.
To sem našla na spletni strani racunovodja.com, pa mi se vedno ni vse jasno. Glede na to da tisti, ki avgusta 2004 niso bili zaposleni niso upravičeni do uskladitve za leto 2004, so pa za leto 2005, to pomeni da jaz nisem upravičena do uskladitve za leto 2005, ker sem šele od septembra naprej naposlena?!
Če pa že sem slučajno sem do katerega zneska 5.100 ali 11.600?
Andreja, za 2005 velja enako kot za 2004: uskladitev je mišljena za tiste, ki so bili zaposleni že prej. Pri novih zaposlitvah se pa že začetna plača dogovori v ustrezni višini, saj ni s čim usklajevati.
Naomi, verjetno že obstaja kak razlog, zakaj naj bi spadali pod živilsko industrijo? To bi vam znali vodilni pri vas povedati. Sicer pa, plače se lahko povišajo tudi več, kot znaša znesek uskladitve. Če ste torej povišali za 5.832 namesto za 5.100, ni nič narobe.
Naomi, verjetno že obstaja kak razlog, zakaj naj bi spadali pod živilsko industrijo? To bi vam znali vodilni pri vas povedati. Sicer pa, plače se lahko povišajo tudi več, kot znaša znesek uskladitve. Če ste torej povišali za 5.832 namesto za 5.100, ni nič narobe.
uskladitveni dodatek
Kako je možno , da zaposlen avgusta ne prejme dodatka. Torej prejme delavec zaposlen avgusta na koncu leta manjšo plačo, kot pa jo je dobil avgusta ko se je zaposlil.
Kaj se nebi morala njegova plača povečati vsaj za stopnjo inflacije.
Dodatka naj nebi prejemal več ,ko bo dodatek sistemsko uveden v plače in ne individualno.
Res nisem ekonomist in pravnik ampak to mi pa res ni jasno.
Kaj se nebi morala njegova plača povečati vsaj za stopnjo inflacije.
Dodatka naj nebi prejemal več ,ko bo dodatek sistemsko uveden v plače in ne individualno.
Res nisem ekonomist in pravnik ampak to mi pa res ni jasno.
dodatek
Če bi bilo tako nebi bilo problema. V mojem primeru je moje delo vredno npr. 1000 točk. Cena točke je 150 SIT. Ta vrednost je bila enaka tako avgusta kot decembra. Inflacija bi se naj regulirala samo z dodatkom, do katerega pa nisem opravičen. Torej v začetku nisem imel večje plače, kot si ti logično predpostavil.
Tudi mene predvsem zanima kako razporedite posamezno podjetje v tarifno pogodbo. V obrtniku sem prebrala razpredelnico in tudi na enem seminarju slišala, da se mora razporediti po šifri dejavnosti.
Ko pa sem potem na AJPES uprašala, kam naj sedaj damo -11 kolektivno pogodbo za dejavnost kovinskih materialov ker sedaj ne obstaja več so mi lepo odgovorili, da mi nikoli nismo podpisali te kolektivne pogodbe in da lahko normalno upoštevamo Splošno kolektivno pogodbo.
Kaj je sedaj prav. Ali imate kakšne izkušnje.
Ko pa sem potem na AJPES uprašala, kam naj sedaj damo -11 kolektivno pogodbo za dejavnost kovinskih materialov ker sedaj ne obstaja več so mi lepo odgovorili, da mi nikoli nismo podpisali te kolektivne pogodbe in da lahko normalno upoštevamo Splošno kolektivno pogodbo.
Kaj je sedaj prav. Ali imate kakšne izkušnje.
Kako namesto 5.100, kaj ne bi glede na klasifikacijo (trgovina na debelo) spadati pod drobno gospodarstvo in torej dobiti 6.800 sit?Zgaga napisal/-a: Naomi, verjetno že obstaja kak razlog, zakaj naj bi spadali pod živilsko industrijo? To bi vam znali vodilni pri vas povedati. Sicer pa, plače se lahko povišajo tudi več, kot znaša znesek uskladitve. Če ste torej povišali za 5.832 namesto za 5.100, ni nič narobe.