OS 500 EURO?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janči
Začetnik
Začetnik

OS 500 EURO?

Odgovor Napisal/-a Janči »

Pozdravljeni!
Ne vem več dalje :? . Kupili smo vrtalnik za 33.332,00 SIT (139 EURO). V SRS piše, da je blago do vrednosti 500 EURO lahko tudi OS, če je življenska doba daljša od enega leta. Zdaj so mi pa svetovalci na Obrtni zbornici povedali, da se to ne upošteva več, in se vsak nakup do 500 EURO knjiži direktno v stroške.

1. Ali je to res?
2. Kaj pa, če damo vrtalnik v popravilo. A gre tudi to v stroške?

Hvala za vaša mnenja.
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Tole pa prvič slišim. OS je vse kar je nad 500 eur z dobo koristnosti več kot 1 leto. Vse kar je pod 500 Eur in ima dobo koristnosti več kot eno leto pa je DI na R-0. Kateri se amortizira tako kot OS imate pa možnost skupinske amortizacije.
Mogoče pa je res kaj novega pa mi je ušlo?
Lp
Tanja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

26.člen Zakona o davku od dohodka pravnih oseb, 6.odstavek: Ne glede na določbe od 1.-4.odstavka tega člena se pri opredmetenem osnovnem sredstvu, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta in katerega posamična nabavna vrednost ne presega tolarske vrednosti 500 eur, kot odhodek ob prenosu v uporabo prizna odpis celotne nabavne vrednosti.

Torej z davčnega vidika se to lahko naredi, vendar pa v SRS ni sprememb in je tako, kot je napisala Tankara.
Lp :)
Janči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Janči »

Hvala za vaše odgovore. Kot s.p. imamo še vedno enostavno knjigovodstvo. A to pomeni, da moram stvari, katere so pod 500 Euro vodit ločena evidenca drobnega inventarja? Kako pa konec leta to amortiziram, če je nekaj kupljeno septembra, nekaj pa oktobra? V to področje se šele uvajam in mi še ni čisto vse jasno.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Lotica, ali to pomeni, da če kupim npr. svetilko v vrednosti 30.000 SIT lahko celotno vrednost v trenutku odpišem ali v obdobju enega leta kot DI?
Odgovori