Vlaganja d.o.o. v opremo s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Vlaganja d.o.o. v opremo s.p.

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

S 1.1. 2005 nameravam odpreti s.p. (računovodske storitve). Ker je podjetje, v katerem sem zaposlen v finančnih težavah, mi je podjetnik (d.o.o.) ponudil, da mi pomaga pri financiranju opreme (računalnik, program). On je predlagal, da bi nabavil računalnik na svojo firmo in da bi ga jaz kasne je kot s.p. odkupil, ravno tako bi rad pomagal pri nabavi programa.
Sedaj me zanima, kako to izpeljat, da bi bilo za oba najugodneje. Sicer bi mi lahko kreditiral, a tu bi (skoraj) obvezno moral obračunati obresti, kar pa on ne želi.
Ali obstaja kakšna možnost, da bi bilo to pri d.o.o. knjiženo kot vlaganja v drugo firmo, istočasno pa a bi bila osnovna sredstva zavedena pod moj s.p., ali pa mogoče, da bi bila oprema do odkupa zavedena pri njem in bi midva reševala to s pogodbo?

Hvala za vsak namig!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

Mirko,
jaz takole razmišljam: če d.o.o. vlaga v drugo firmo ste potem povezane osebe?
Če pa so OS njegova last in jih vi uporabljate jih potem imate v najemu?
Potem pa izstavite račun za vaše storitve, on izstavi vam račun za najem opreme in to pobotate?

P.S.
Ste z Tagorea "prešaltal" na Gandhija?

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, Rina. Še kakšen namig?

PS.: Že od nekdaj sta mi oba pri srcu, a od Tagoreja sem dobil slučajno več izrekov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Odvisno Elektrik, kaj želiš. Jaz bom vzela program na lizing pri eni mariborski firmi. Mesečni obrok bo cca 45.000,00 sit. Je pa res, da sem regres uspela kompenzirat za računalnik in tiskalnik, pa nekaj pisarniškega materiala. Če zaposleni svojo izplačilo tako porabi, mora prav tako podpisat kompenzacijo, pa kupoprodajno pogodbo. Tam bi ti verjetno tudi računalnik in tiskalnik dali na razumljive obroke.
Pisarna doma - ti prinese najemnino. Prispevke je pač treba dat in tu ni dileme.
Lp, Irena

P.s. da še jaz dodam svoj verz (od babice)
'mama je prvo ime za boga v otroških srcih in otrok bi moral biti prvo ime za boga v naših srcih'
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bolj ko se bljiža datum, da grem na svoje, bolj se obnašam "podjetniško". Verejtno se bom kar takoj prijavil kot zavezanec za DDV, zato se mi zdi nabava opreme pred registracijo zapravljanje, ker bi rad dobil vrnjen DDV. Res je, da opremo, ki jo nabavim sedaj, lahko dam potem v stroške (prek amortizacije), ne morem pa si odbiti DDV.
Podjetnik, kateremu edaj že vodim knjige, mi je ponudil pomoč. Financiral naj bi mi nabavo računalnika. Ne bi komplicirla, ima registracijo za risanje projektov, tako da nabava računalnika ne bi bila vprašljiva. Po registraciji bi jih "prodal" meni. Je ta finta preveč vpadljiva, ali naj upoštevam raje prejšnjie odgovore (vlaganje v tujo firmo)?

Lep dan! :spomezik:
Mirko Slika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Zakaj boš ddv zavezanec; jaz sem si izračunala, da se mi ne izplača. Olajšave pa lahko prenašam. Pa še ceneje izgleda. Program sem izvohala za 450.000,00 sit in je preverjeno o.k. Računalnik in tiskalnik s skenerjem in kopircem bo stal 160.000,00 (rabljeno eno leto, firma šla cogrunt). Tu je 102.000,00 ddv-ja. Za 5.000.000,00 pa pokuriš 833.333,00 ddv-ja. Razliko si bom torej prisvojila. Seveda ne celo, ker bo še nekaj pisar. materiala, pa kartuše, literature. Ampak bom šparala. Ali sem kaj spregledala...
Lp, Irenca
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Glede na število vaših prispevkov in vaše znanje me čudi, da oklevate pri odločitvah. Verjetno boste šli na svoje z 1.1.2006 in ne 1.1.2005. :spomezik:
Glede na nabavo OS, ki jih potrebujete za začetek, bi se jaz rajši odločila za kredit ali posojilo od prijateljev. Vaše kombinacije mi niso simpatične zaradi tega, ker si v nekem smislu potem odvisen, OS niso vaša oz. jih imate v najemu... Lahko pride do kakih nesporazumov ki se lahko precej zapletejo. Nekdo, ki vam hoče sedaj pomagati, vam lahko kasneje zagreni življenje.
Glede DDV pa, rajši počakajte, da boste videli kakšen promet boste imeli, saj verjerno poznate pogoje, če se sami prijavite. Pri nakupu OS si DDV res ne morete odbiti, je pač toliko večji strošek.
Sicer pa, sreča spremlja hrabra, vsaj tako pravijo. :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sam še nisem preračunaval, a na pamet bi res rekel, da se, razen ob nabavah OS, ne izplača. Materialnih stroškov je relativno malo, še likvidnostne težave ob začetku poslovanja so slabe, bom premislil.

Tudi izposoja pri znancih je varianta, a tudi ta stranka je dober znanec, uspešno sodeljujeva že dve leti in če bi bile vse stranke take, bi bil naš posel balzam. Ravno on me je pričel nagovarjat, naj resno premislim o lasntnem računovodstvu. Ni zahteven, delam pa mu praktično vse, še plačevanje mi je zaupal. Če ga kaj pobiksam (kar se tudi včasih nenamerno zgodi), pavi, da kdor dela, da greši... .
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Odločitev bo seveda vaša, jaz se strinjam (zaradi lastnih izkušenj) z ansaj. Tudi meni so prigovarjali in svetovali in pomagali, pa sem bila zelooooo dolgo dolžna uslugo; to so mi dali vedeti vsakič, ko sem hotela malo več honorarja zaradi naraščanja obsega njihovega poslovanja. V zelo kratkem času sem vse poplačala, a je bila njihova začetna dobrota vedno v zraku.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ansaj (in ostali), hvala za namige - z enim takim imam že sedaj probleme (moj bivši delodajalec).

Bolj kot (ne)znanje me muči plačilna disciplinca potencialnih strank. Znanje bom že nekako "spraskal".

Hvala za namige - to se pravi še malo tuhtanja.
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Elektrik,

tudi jaz bi še počakala s prijavo v sistem DDV, saj je pri računovodskih storitvah vstopnega davka malo, razen pri nabavi OS, kot je povedal že predhodnik.
Sedaj, če bo res, da bomo DDV lahko plačevali po plačani realizaciji, potem bo dobro, če pa ne, boste imeli večne likvidnostne težave, tako kot jih imam jaz. DDV zaračunam stranki, potem jih pa kreditiram, ker ne plačujejo na rok, DDV si lahko odbijajo, jaz ga pa plačujem (čeprav izdani račun še ni bil poravnan).
Če bi uredili plačilno nedisciplino, bi bilo lahko čisto drugače. :)

Premislite.

LP vsem :) :lol: :D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sem že premislil - zaenkrat je res neugodno biti zavezanec za DDV, razen nabav OS.

HVALA :wink:
Mirko Slika
Odgovori