razdelitev stroškov med lastnikoma

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gapi
Začetnik
Začetnik

razdelitev stroškov med lastnikoma

Odgovor Napisal/-a gapi »

Lastnika poslovne stavbe sva dva. Delež lastništva 50% - 50% vsak. En števec za elektriko. Po pogodbi si stroške razdeliva v deležu, torej 50-50%. Dobaviteljev račun za elektriko prejmem na svoje podjetje. Je pravilno, da razdelim stroške iz prejetega računa glede na delež ker gre za lastništvo obeh in solastniku v izdanem računu zaračunam DDV? Prejeti račun v celoti knjižim kot strošek in upoštevam vstopni DDV, izstavljen račun pa knjižim kot prihodek in obračunam DDV. Oboje prikazujem v knjjigi prejetih in izdanih računov.

Ne opravljam prefakturiranja in ne uporabljam izvenbilčančnih kontov.
Razmišljam pravilno?

Hvala za odgovore!

LP! gapi
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Bolje ja narediti prefakturiranje pa ni ne vaš strošek, ne vaš prihodek, ker knjižite na prehodne konte in tudi davka ne zaračunate in ga nimate pravice odbiti za polovico
gapi
Začetnik
Začetnik

Hvala, vendar še vedno nisem prepričana, da je tako res pravilno. Namreč pri prebiranju zakonov, pravilnikov in razne literature ter pojasnil, sem razumela, da bi morala v tem primeru pridobiti dobaviteljev račun izdan na solastnikovo ime. Moje podjetje pa naj bi bilo označeno le kot plačnik računa. V takem primeru bi dejansko šlo za prefakturiranje, tako sem pa v dielmi, verjetno kompliciram.......

Hvaležna bom še za kako mnenje

LP! gapi
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Pri nas prefakturiramo strošek elektrike ene poslovalnice. Račun se glasi na naše podjetje. Prejeti račun za elektriko knjižimo: D 160-, D 402-, D 165-(tisti, ki mu prefakturiramo) in K 220-. Samo del računa knjižimo v stroške, ddv odbijamo v celoti. Potem pa izdani račun za to elektriko knjižimo: D 120-, K 260- in K 165-.
Mogoče sem kaj pomagala.

LP.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Bila sem v šoli o davkih in nas je Zalokarjeva učila prav tako, kot ste napisali. Račun je izdan samo na enega naslovnika, ker pa si stroške delita dva, prvi prefakturira drugemu. Seveda po zgoraj opisanem postopku
gapi
Začetnik
Začetnik

10. člen ZDDV
"Pri prometu storitev, kjer davčni zavezanec deluje v svojem imenu in za račun druge osebe, se šteje, da prejme in opravi te storitve sam."

Hvala obema!

Še kakšno mnenje?

LP! gapi
Odgovori