Pozdravljeni!
Smo s.p. in eden od zaposlenih se je vključil v dodatno pokojninsko zavarovanje (DPZ). Če prav razumem je znesek namenjen DPZ del bruto plače, vendar se od tega ne plačuje davke in prispevke. Kako vknjižim to v glavno knjigo pri obračunu plač?
Najlepše hvala za odgovore.
dodatno pokojninsko zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
dodatno pokojninsko zavarovanje
Dneva ne mores zadrzati, lahko pa ga izkoristis!
lp, S.
lp, S.
Imate 2 obliki dodatnega pokojninskega zavarovanja.
Kolektivno pri katerem mora biti vključenih vsaj 51 % delavcev in sledijo olajšave za delavca in delodajalca, ki jih obračunate takoj pri izplačiu za delavca in pri davku na dobiček pri podjetniku .Pogodbo podpišejo zavarovalnica, podjetje in delavci ( lahko tudi sindikat ) in se overovi pri notarju.
Individualna : sklene delavec sam in plačuje premije iz svojega zaslužka . Olajšave uveljavlja na koncu leta pri dohodnini.
Pozdrav vsem,
MG
Kolektivno pri katerem mora biti vključenih vsaj 51 % delavcev in sledijo olajšave za delavca in delodajalca, ki jih obračunate takoj pri izplačiu za delavca in pri davku na dobiček pri podjetniku .Pogodbo podpišejo zavarovalnica, podjetje in delavci ( lahko tudi sindikat ) in se overovi pri notarju.
Individualna : sklene delavec sam in plačuje premije iz svojega zaslužka . Olajšave uveljavlja na koncu leta pri dohodnini.
Pozdrav vsem,
MG
Še konkreten odgovor na vaš vprašanje :
Če imate kolektivno zavarovanje odštejete od bruta delavčev del prištejete del, ki ga plača podjetje in nakažete na pokojninsko družbo. Oba zneska se knjižite med stroške plač.
Če je individualno zavarovanje obračunate kot kredit od delavčevega neta.
Pozdrav vsem,
MG
Če imate kolektivno zavarovanje odštejete od bruta delavčev del prištejete del, ki ga plača podjetje in nakažete na pokojninsko družbo. Oba zneska se knjižite med stroške plač.
Če je individualno zavarovanje obračunate kot kredit od delavčevega neta.
Pozdrav vsem,
MG
Pozdravljeni,
ravno sem hotela raziskati kako je s pokojninskim varčevanjem...
Zanima me čisto konkretno -> ali se torej bolj izplača kolektivno kot individualno zavarovanje, če se želijo zavarovati samozaposleni, gledano s stališča podjetja (olajšave pri dobičku) in s stališča posameznika.
Hvala za odgovor in LP
ravno sem hotela raziskati kako je s pokojninskim varčevanjem...
Zanima me čisto konkretno -> ali se torej bolj izplača kolektivno kot individualno zavarovanje, če se želijo zavarovati samozaposleni, gledano s stališča podjetja (olajšave pri dobičku) in s stališča posameznika.
Hvala za odgovor in LP
Ne ne morejo. Če lastništvo 25 % ali več so pravila drugačna.
Dala vam bom en link kjer si lahko preberete več. ( Upam, da ni reklama )
http://www.prva.net/
Pozdrav vsem,
MG
Dala vam bom en link kjer si lahko preberete več. ( Upam, da ni reklama )
http://www.prva.net/
Pozdrav vsem,
MG