Prosim, če mi kdo lahko pomaga najti zakonsko podlago za spodbijanje DDV-ja pri računu, ki smo ga prejeli. Situacija je sledeča:
Šolo imamo v gradnji, zato imamo otroke po začasnih lokacijah in ena od teh začasnih lokacij je tudi druga osnovna šola v našem kraju. Naši otroci imajo tam tudi kosilo in malico. Ta šola nam je izstavila račun za malico in kosilo otrok in so nam zraven zaračunali 8,5% DDV. Vendar se mi s tem ne strinjamo.
Pa po našem mnenju davek ne bi smel biti obračunan iz dveh razlogov:
1. Zadostovati bi morala 8. točka 26. člena Zakona o DDV (predšolska vzgoja, šolsko in univerzitetno izobraževanje in usposabljanje, vključno s prometom blaga in storitev, ki so neposredno povezane z vzgojo in izobraževanjem ter usposabljanjem, ki jih v skladu s predpisi opravljajo javni zavodi ali druge organizacije, pod pogoji, predpisanimi za opravljanje teh storitev, če ni verjetno, da takšna oprostitev vodi k izkrivljanju konkurence)
2. Dva otroka, ki jesta enako kosilo eni jedilnici, morata to kosilo plačati v enakem znesku, ne glede na to, katero šolo obiskujeta.
Prosim, če mi lahko poveste vaše mnenje.
Hvala za mnenje in lep pozdrav!
Nataša