Zanima me, kako je po novem z osnovnimi sredstvi pri s.p., ki zaključuje z dejavnostjo.
Ima kar nekaj osnovnih sredstev, ki so že zamortizirana - brez knjigovodske vrednosti. Kakšen je postopek pri tem, kdo ve?
Hvala za vprašanje UP.
Nekatera osnovna sredstva - tista novejša, ki so že zamortizirana bi lahko prodali za kakšen tolar, vendar s.p. to ne bi prodajal.
Kaj v tem primeru storiti?
Prosim, če veste mogoče odgovor. Hvala že vnaprej.
Zanima me, kaj narediš ob zaključku dejavnosti, ko moraš narediti Obračun davka od dohodkov za s.p., osnovna sredstva pa še ima, še imajo neodpisano vrednost, pravi pa, da jih bo prodal.
Mogoče kdo ve, kako je s tem?
OS proda, pri tem obračuna DDV, in sicer po tržni vrednosti. Paziti mora tudi na to, da upoštevane olajšave v zvezi z vlaganjem v OS poračuna pri zadnji bilanci.
Ima možnost, da jih proda do zaključka dejavnosti, če pa jih ne in jih zadrži, pa si mora prav tako obračunati DDV. Proda jih lahko kasneje, vendar kot fizična oseba.
Dolenjka, hvala za odgovor.
Še nekaj me zanima:
če s.p. zadrži osnovna sredstva, ali mora DDV obračunati od tržne vrednosti ali od še neodpisane vrednosti.
ddv se obračunava v skladu z zakonom o ddv in ni važno kdaj je bilo osnovno sredstvo zamortizirano ampak če je potekel določen rok ki je naveden v zakonu o ddv-ju
lahko se bo zgodilo da ne bo treba plačat dohodnine od preostanka vrednosti, ddv pa