Pozdravljeni,
Potreboval bi pomoc pri naslednjem primeru in sicer:
Hrvasko podjetje je narocnik storitve (zelezniski prevoza) za blago, ki je odpremljeno iz Madzarske za Italijo. Ni identificiran z ID v EU.
Slovensko podjetje ki ima ID, je placnik le del tega transporta in sicer
prevoznih stroskov v Sloveniji in Italiji.
Zanima me ali so dolzni obracunat DDV hrvaskemu podjetju ?
Porajajo se mi dvomi o obracunu, ker sem pred dnevi prebral obsirno mnenje DURS-a v katerem pise naslednje:
" Za prevoz blaga znotraj Skupnosti gre torej tudi v primeru, ko gre blago iz ene države članice EU v drugo državo članico EU prek države, ki ni članica EU. Pomembno je torej, da sta kraj odhoda in namembni kraj v državi članici EU.
Kadar naročnik prevoza ni identificiran za DDV v nobeni državi članici EU, potem je prevoz blaga znotraj Skupnosti obdavčen v državi odhoda, torej v državi, kjer se prevoz blaga začne. "
hvala za pomoc.
Obračun DDV-ja NUJNO !!!!
Moderator: Mirko Zbačnik
Mene pa zanima tole: smo zavezanci za DDV. Sedaj smo opravili tiskarske storitve za naročnika na Hrvaškem. Naročnik ima diplomatski status in ni zavezanec za DDV.
Zanima me kako naj mu izdamo izvozni račun- cene bomo napisali v SIT in v EUR. Kako pa je z DDV-mu ga zaračunamo ali ne?
Predvidevamo da DDV zaračunamo, potem pa bodo ono uveljavljali zahtevo za povračilo DDV.
V glavnem zanima nas kako naj izgleda izvozni račun in kako je z obračunavanjem DDV-ja.
lp
Zanima me kako naj mu izdamo izvozni račun- cene bomo napisali v SIT in v EUR. Kako pa je z DDV-mu ga zaračunamo ali ne?
Predvidevamo da DDV zaračunamo, potem pa bodo ono uveljavljali zahtevo za povračilo DDV.
V glavnem zanima nas kako naj izgleda izvozni račun in kako je z obračunavanjem DDV-ja.
lp