ponovno, o povišanju plač, še neopisan primer

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zooz
Nov član
Nov član

ponovno, o povišanju plač, še neopisan primer

Odgovor Napisal/-a zooz »

Najprej se opravičujem ker ponovno načenjam to temo, vendar je moj primer še neopisan.

Zaposlen sem v malem d.o.o. podjetju s tremi zaposlenimi. Ustno sem dogovorjen za skupni znesek pače in prehrane/prevoz 170.000SIT, individualna pogodba v pisni obliki ne obstaja. Delodajalec mi isplačuje bruto 130.000SIT ostalo pa mi isplačuje v gotovini (tole verjetno ni zakonito, saj gotovina ni nikjer prikazana, vendar to ni poanta). Mislim, da je tak način izplačevanja plač precej razširjen pri nas v Sloveniji.

Ali sem upravičen do avgustovskega povišanja bruto plače 5.100SIT? Ravno tako me zanima kako je z lanskim povišanjem, ki ga ravno tako nisem prejel?
hera
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a hera »

če imate ustni pogovor - ni pisne oblike potem še naprej višino plače dogovarjajte ustno, kar sicer ni dobro še posebno za vas, velja pa da zakonski uskladitveni dodatek ne pripada delavcem zaposlenim po individualnih pogodbah.
zooz
Nov član
Nov član

Torej si moram zakonsko predpisano povišanje ustno prigovoriti?
hera
Nov član
Nov član

točno, saj če je ustni dogovor sklenjen kot v smislu individualne pogodbe je potem tudi nadaljnje dogovarjanje takšno. Je pa še ena - v kolikor pa imate sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, ki ni individualna, se pa lahko stvari odvijajo tudi drugače. Vsekakor je vse odvisno od načina dogovarjanja med vami in delodajalcem.
zooz
Nov član
Nov član

Zaposlen sem za nedoločen čas, pogodbe pa nimam nobene (samo ustni dogovor o velikosti plače in mojih obveznostih). Sklepal sem, da potem zame velja splošna kolektivna pogodba moje panoge (splošna za gospodarstvo)?
hera
Nov član
Nov član

joj, takoj si uredite pogodbo o zaposlitvi, s tem boste tudi uredili težavo z dodatkom, sicer pa kako lahko sploh delate brez pogodbe o zaposlitvi!!!!??? ste sploh prijavljeni v zavarovanje.......
zooz
Nov član
Nov član

Vaš nasvet sem si resno vzel k srcu, direktorju bom sedaj resno "zatežil" naj mi vedar že enkrat pripravi obljubljeno pogodbo! Zaposlen sem že 2+ leti in sem prijavljen v zavarovanje.

Očitno imam resen problem neformalizacije dogovorov, ki me očitno tepe na vsakem koraku, direktor/lastnik do sedaj pač "ni imel časa" sestaviti pogodbe, zato je tudi nimam. Mogoče si zakon o delovnih razmerjih razlagam napačno, vendar sem bil do sedaj nekako prepričan, da kljub temu, da nimam podpisane nobene pogodbe, zame velja splošna kolektivna pogodba za gospodarstvo.

Vseeno pa bi rad nasvet glede trenutnih zagat:
- Ali sem (moralno in praktično) uporavičen zahtevati povišanje bruto plače?
- Ali sam (moralno in praktično) upravičen zahtevati razrešitev problema ignoriranja lanskega povišanja plače?
Odgovori