MISLIM, DA IMAŠ NA NAVODILIH NAPISANE POGOJE, KO TE LAHKO NEKDO PRIJAVI KOT VZDRŽEVANEGA ČLANA, VENDAR JE EDEN OD POGOJEV, DA SI PRIJAVLJEN NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE ALI PA SE ŠOLAŠ. PREVERI!
VERJETNO SO TI ODTEGNILI AKONTACIJO DOHODNINO, KO SI SODELOVALA PRI VOLILNI KOMISIJI, TOREJ JE SMISELNO, DA V TEM PRIMERU ODDAŠ NAPOVED, KER DOBIŠ AKONTACIJO VRNJENO. POLEG TEGA PA JE SE ŠTEJE (ČE NE ODDAŠ) DA NISI ODDALA NAPOVEDI IN TE DOLETI DENARNA KAZEN.
Lansko leto sem imel kontrolo za leto 2002 in je morala hči prinesti potrdilo iz zavoda za zaposlovanje, da je tam prijavljena (šlo je za zadnje tri mesece, ker se ni vpisala v naslednji letnik).
Če vas bodo prijavili kot vzdrževanega družindkega člana, se tistih 30000 vpiše med vaša lastna sredstva (pa mi ni čisto jasno, ali je potrebno odšteti tisto akontacijo dohodnine ali ne)
Nikjer v zakonu nisem zasledila, da mora biti vzdrževani družinski član, če je brezposelen, prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Saj se tudi denarna pomoč za brezposelne ne šteje za obdavčljiv prihodek. Jaz bi rekla, da te mož lahko vpiše kot vzdrževanega družinskega člana in tistih 30.ooo tisoč vpiše pod tvoja lastna sredstva.
<font face="Arial"></font id="Arial"><font face="Times New Roman"></font id="Times New Roman"><font size="6"></font id="size6"><font color="black"></font id="black">
MOŽ TE LAHKO PRIJAVI KOT VZRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA ČLANA, S TEM DA MORAŠ VPISATI LASTNA SREDSTVA DRUŽINSKEGA ČLANA, KI SE PRI SKUPNI OLAJŠAVI ODŠTEEJEJO (OSNOVA ZA OLAJŠAVO JE ZA ZNESEK LASTNIK SREDSTEV TAKO MANJŠA) V VIŠINI BRUTO ZNESEK MINUS PLAČANI DAVKI.
ČE SI PLAČALA DAVKE OD TEGA, LAHKO VLOŽIŠ SVOJO DEOHODNINSKO NAPOVE E IN TAKO PRIDOBIŠ PRAVICO ZA VRAČILO PLAČANEGA DAVKA, ISTOČASNO PA TE MOŽ LAHKO VKLJUČI V SVOJO DAVČNO NAPOVED KOT VZDRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA ČLANA Z LASTNIMI DOHODKI.
ANGELINA, tako je .... 9. člen Zakona o dohodnini natančno določa vzdrževane družinske člane in druge pogoje v zvezi z njimi. Starša te ne moreta prijaviti kot vzdrževanega člana, ker ne izpolnjuješ pogoja prijave na zavodu za zaposlovanje, lahko pa te prijavi mož, saj za zakonca (1. odst. 9. člena ZDOH) ni tega pogoja.
Glede prejemka za delo na volitvah pa je odvisno kakšen prejemek je bil to.... lahko da je dnevnica ali sejnina - ne vem, potem tega zneska ni potrebno pisati..... Če pa je bilo to izplačano kot delo po pogodbi o delu (npr. v volilni komisiji), potem moraš za ta znesek vložiti tudi sama napoved (poleg tega si morala v januarju o tem prejeti od volilne komisije obvestilo), prav tako pa te lahko uveljavlja kot vzdrževanega člana tudi mož, pri čemer med lastna sredstva vpiše ta znesek (bruto minus normirani stroški). V tem primeru bi naj bila obračunana tudi akontacija dohodnine, ki jo boš dobila vrnjeno...Sama sem nekaj časa nazaj opravljala dela na državnih volitvah in se je izplačilo štelo na enak način.....
Ja, res je. Mož te lahko da v olajšavo kot vzdrževanega družinskega člana in za to ne rabiš biti prijavljena na zavodu. Tudi moj oče že leta in leta daje mamo v olajšavo, ker pač ne hodi v službo ampak doma gospodinji, pa ni bilo nikoli nič narobe zaradi tega.