dopust za nego in varstvo otroka
Moderator: Mirko Zbačnik
dopust za nego in varstvo otroka
ojla, zanima me ali je možno, da jaz koristim dopust za nego in varstvo otroka; situacija je sladeča. žena je aktivna iskalka zaposlitve, rodila bo januarja. jaz sem zaposlen. ali je možno, da dopust za nego in varstvo otroka koristim jaz, kljub temu, da bo žena aktivna iskla zaposlitve- zaradi moje "prevelike" plače (130 jurčkov neto) ne prejama nobene socialne podpore!
hvala za odgovor, branko
hvala za odgovor, branko
Zakaj bi bilo problematično? Prve tri mesece mora porodniški dopust koristiti mama, potem pa lahko oče ali mama. Če se vaš delodajalec strinja (ali pa tudi če se ne), greste na dopust za nego otroka vi. Delodajalca to ne stane nič, če pa vas ne more pogrešati, pa lahko kombinirate z s.p.-jem. Uradno ste na porodniški, neuradno pa delate kot s.p. Premislite kaj je najbol ugodno za vas, predvsem pa za novega družinskega člana.
branko.se mislim, da ni nobenih težav. Poznam primer ko je bila mati študentka in je pavziralain oče z pridobitvijo dopusta za varsvo in nego otroka ni imel nobenih težav. Pozanimajte se na svojem centru za socilano delo.
Če se vam le izzide si le privoščite tistih nekaj mesecev in bodite skupaj kot družina.
Privoščite si in uživajte drug v drugem. Vam povem, da se kar pozna če si v službi saj otroka popoldan preden gre spat vidiš le kakšno uro in je vse preveč časa prepuščen drugim ( vzojiteljem, mami, varuški ..... )
Pozdrav vsem,
MG
Če se vam le izzide si le privoščite tistih nekaj mesecev in bodite skupaj kot družina.
Privoščite si in uživajte drug v drugem. Vam povem, da se kar pozna če si v službi saj otroka popoldan preden gre spat vidiš le kakšno uro in je vse preveč časa prepuščen drugim ( vzojiteljem, mami, varuški ..... )
Pozdrav vsem,
MG
se strinjam s tabo MG. to vem iz izkušenj pri ta prvem otroku, ko pridem iz šihta skoz visi na meni :)
zanimalo me je zaradi tega, ker se imamo namen preselit v drug kraj. skoraj 100% bom moral menjat tudi službo. tako, da bi mi dopust za nego in varstvo otroka pasal tudi iz vidika, da bom lažje iskal službo, saj ne bi rad prekinjal delovnega razmerja (problemi z dopustom, regres...).
zanima me tudi kako je v tem primeru z dopustom in regresom?
racimo da nastopim dopust nekje maja ali junija in sem doma nekje do januarja 2006. ali lahko pripadajoči letni dopust (23 dni) izkoristim pred nastopom dopusta za nego otroka?
ali mi pripada samo sorazmerni delež?
kako je z regresom?
lp, branko
zanimalo me je zaradi tega, ker se imamo namen preselit v drug kraj. skoraj 100% bom moral menjat tudi službo. tako, da bi mi dopust za nego in varstvo otroka pasal tudi iz vidika, da bom lažje iskal službo, saj ne bi rad prekinjal delovnega razmerja (problemi z dopustom, regres...).
zanima me tudi kako je v tem primeru z dopustom in regresom?
racimo da nastopim dopust nekje maja ali junija in sem doma nekje do januarja 2006. ali lahko pripadajoči letni dopust (23 dni) izkoristim pred nastopom dopusta za nego otroka?
ali mi pripada samo sorazmerni delež?
kako je z regresom?
lp, branko
MG po lastnih izkušnjah; ker se mi je delovno mesto izteklo z dnem nastopa porodniškega dopusta, mi za čas porodniške ni tekla delovna doba, ampak samo pokojninska in zavarovalna doba (to se na strani pokojninskega zavarovanja šteje kot posebna zavarovanla doba). V kolikor pa nastopiš porodniško pred prekinitvijo delovnega razmerja pa velja kar ste rekli, kar sem napisala tudi en post pred vami.