Pogodba o delu - prevalitev odgovornosti na delavca
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pogodba o delu - prevalitev odgovornosti na delavca
Nečakinja je prejela pogodbo o zaposlitvi, kjer je navedeno, da lahko delodajalec delno zmanjša plačo v primeru, ko bi šlo delodajalcu slabo. Pogodbe nisem videl, da kot mi je pripovedovala, nisem mogel razumeti, a gre le za začasno odtegnitev in plačilo kasneje, ali pa sporazumno znižanje plač, ko gre delodajaclu slabo. Gre za grafično dejavnost. Preletel sem njihovo pogodbo in kaj takega (kot verjetno nobena) ne predvideva že vrsto let. V dilemi je, ali naj jo podpiše ali ne. Mimogrede naj navedem še za delodajalca zanemarljivo pomanjkljivost - pogodba bi morala biti podpisana že 1. januarja, ko se je družba preoblikovala, oziroma je vse dejavnosti in tudi zaposlene prenesel iz s.p. na d.o.o. in gre za pravno nasledstvo. Nečakinja bi pogodbo podpisala z navedbo dejanskega datuma podpisa, le naveden člen jo zelo moti.
Pred več kot 10. leti sem iz tega razloga odpovedal socialni pakt večjega podjetja in tu vidim zanko, da delodajalec prelaga odgovornost na pleča delavcev. Tudi sicer se mi zdi vnaprejšnje predvidevanje slabih poslovnih rezultatov v pogodbi o zaposlitvi nesmiselno.
Res je, da pogodbo lahko sklepamo svobodno, a po mojem naj ne bi posegali v pravice, zagotovljene s splošnimi predpisi.
Pred več kot 10. leti sem iz tega razloga odpovedal socialni pakt večjega podjetja in tu vidim zanko, da delodajalec prelaga odgovornost na pleča delavcev. Tudi sicer se mi zdi vnaprejšnje predvidevanje slabih poslovnih rezultatov v pogodbi o zaposlitvi nesmiselno.
Res je, da pogodbo lahko sklepamo svobodno, a po mojem naj ne bi posegali v pravice, zagotovljene s splošnimi predpisi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

To je pa hudo. Razmislite, da bi vsi tako delali, da bi predvidevali slabe poslovne rezultate in na tej osnovi dodajali take člene v pogodbi. Zanima me koliko časa ima na razpolago za podpis pogodbe. Namreč pametno je, da gre s takim predlogom pogodbe npr. na Zavod po pravno pomoč oz. naj tako pogodbo pregleda tudi odvetni in da nasvet ali je to upravičeno.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tak je splošen način poslovanja s kadri v naši regiji, ta podjetnik na zunaj daje vtis "reveža", dejansko pa je edini ponudnik storitev, ki jih ponuja. Pogodba bi dejansko morala biti podpisana že 31. 12 2004, a jo je šele sedaj dal "ven". Če ne podpiše, dejansko velja prejšnja, pa čeprav je šlo tu tudi za pravnega naslednika. Sodelavki ponuja drugo, slabšo pogodbo, brez predhodne odpovedi prejšnje. Jaz bi si vzel čas. Hvala za odgovor.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Omenjeni člen pogodbe o zaposlitvi se glasi:
Delodajalec si pridržuje pravico do omejitve izplačila dodatnih pravic oziroma zmanjšanja osnovne plače, če je poslovni rezultat podjetja tak, da bi bil z izplačilom teh pravic neposredno ogrožen obstoj podjetja in s tem delovnih mest.
Delodajalec si pridržuje pravico do omejitve izplačila dodatnih pravic oziroma zmanjšanja osnovne plače, če je poslovni rezultat podjetja tak, da bi bil z izplačilom teh pravic neposredno ogrožen obstoj podjetja in s tem delovnih mest.
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Komar66, a bi, prosim, natančneje opredelil, na kateri člen ZDR se nanaša? Kolikor jaz vem, je prejšnji ZDR vsebov to navedbo, v novem pa je jaz ne najdem. 
In v kolikor je meni poznano, na možnost izplačila bolj vpliva likvidnost kot pa poslovni rezultat, ki je marsikdaj lahko tudi malce prikrojen in ni nujno, da poslovni sistem, ki izkahzje izgubo, nima denarja in obratno. Glede težav z likvidnostjo pa ZDR nima navedb o znižanju plač, pač pa je možen le odlog. To pa se pogosto dogaja brez navedb v sami pogodbi o zaposlitvi. Podjetje tudi nima pravilnika o ocenjevanju, po katerem naj bi nagrajevalo. Seveda, mora biti delavec s tem predhodno seznanjen. Gre pa po mojem tuzdi za prevzem odgovornosti za poslovanje. Če je temu kriv delavec, ima delodajalec druge instrumente, da to dokaže in potem delavec za dejanje odgovarja.
In v kolikor je meni poznano, na možnost izplačila bolj vpliva likvidnost kot pa poslovni rezultat, ki je marsikdaj lahko tudi malce prikrojen in ni nujno, da poslovni sistem, ki izkahzje izgubo, nima denarja in obratno. Glede težav z likvidnostjo pa ZDR nima navedb o znižanju plač, pač pa je možen le odlog. To pa se pogosto dogaja brez navedb v sami pogodbi o zaposlitvi. Podjetje tudi nima pravilnika o ocenjevanju, po katerem naj bi nagrajevalo. Seveda, mora biti delavec s tem predhodno seznanjen. Gre pa po mojem tuzdi za prevzem odgovornosti za poslovanje. Če je temu kriv delavec, ima delodajalec druge instrumente, da to dokaže in potem delavec za dejanje odgovarja.
Mirko
Mirko

Sankcije delavcu se izrekajo v sklepih, ki jih ZDR predvideva v obliki opominov, disciplinskih, zgolj za škodo, ki jo povzroči delavec s svojim ravnanjem ali neravnanjem. Pred letom sem o prevzemanju krivde delavca diskutirala s pravnico, ki pravi, da lahko delavec nosi le toliko krivde (sankcij, posledic-tudi finančnih), kolikor jih je TOČNO opredeljenih v pogodbi o zaposlitvi že vnaprej.
Ali v drugem primeru, toliko kolikor je ugotovljeno iz dokazanih krivdnih razlogov. Dokazano s pravnomočno sodbo.
Edina varjanta pavšala je, če je v pravilniku o ocenjevanju navedeno npr., da je v primeru upada prihodkov... za določen procent ukinjena stimulacija, ali da ob kriteriju nedoseganja norme lahko delavec dobi do x% negativne stimulacije. Seveda še enkrat - vse mora biti vnaprej določeno s pogodbo, pravilnikom, normiranjem delovnih mest...
Če pa delodajalcu "ne gre" ima možnost odpovedi DR iz poslovnih razlogov (delavec ima prednost pri ponovnem zaposlovanju na isto delovno mesto, še eno leto po prenehanju DR).
Najboljša rešitev pa je upanje, da si najdete delodajalca, ki bolj skrbi za ugodno delovno klimo v svojem podjetju, motivira z normalnim obnašanjem in ne izgublja energije s takšno represijo.
Lp
A
Ali v drugem primeru, toliko kolikor je ugotovljeno iz dokazanih krivdnih razlogov. Dokazano s pravnomočno sodbo.
Edina varjanta pavšala je, če je v pravilniku o ocenjevanju navedeno npr., da je v primeru upada prihodkov... za določen procent ukinjena stimulacija, ali da ob kriteriju nedoseganja norme lahko delavec dobi do x% negativne stimulacije. Seveda še enkrat - vse mora biti vnaprej določeno s pogodbo, pravilnikom, normiranjem delovnih mest...
Če pa delodajalcu "ne gre" ima možnost odpovedi DR iz poslovnih razlogov (delavec ima prednost pri ponovnem zaposlovanju na isto delovno mesto, še eno leto po prenehanju DR).
Najboljša rešitev pa je upanje, da si najdete delodajalca, ki bolj skrbi za ugodno delovno klimo v svojem podjetju, motivira z normalnim obnašanjem in ne izgublja energije s takšno represijo.
Lp
A
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Problem je tudi v nepoznavanju zakonodaje delodajalcev, oziroma iskanju luken v zakonu. Ker je nepoznavanje veliko tudi pri delojemalcih, zraven je pa še strah pred izgubo službe, se to dogaja.
Hvala za potrditev moje teze in lep dan želim!
Hvala za potrditev moje teze in lep dan želim!
Mirko
Mirko