Podatki na računu/dopisu

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
parvati
Začetnik
Začetnik

Podatki na računu/dopisu

Odgovor Napisal/-a parvati »

Nova firma - polno malenkosti.

Obvezno podatki na računu so jasno opredeljeni v zakonu o ddv.

:svprasaj: Ali je morda kje določeno tudi kaj so obvezni podatki za uradni dopis? Že samo napotek je dobrodošel.
Hvala!

- P
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ne za uradni dopis ni nikjer določeno, kaj mora ta dopis vsebovati, seveda pa mora vsebovati ime firme ki je v daljši obliki ali pa v skrajšani obliki, tako kot je vpisana v register. Vse ostalo pa je prepuščeno vam samim.
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

kaj morajo vsebovati dopisi jaz mislim da je treba spoštovati zakon o gospodarskih družbah, ta točno navaja kaj morajo vsebovati listine, ki jih družba posreduje tretjim osebam
tisdno
Računovodja
Računovodja

Pregledala sem cel ZGD pa nisem našla nič o tem, razen za dvojne družbe je navedeno, kaj mora vsebovati poslovna listina. Komar a mi poveste, kje ste našli to v ZGD-ju, v katerem členu?
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

citiram
Obveščanje o registrskih podatkih45. člen(1) Na vseh sporočilih, ki jih družba pošlje določenemu naslovniku, morajo biti poleg celotne firme in sedeža družbe navedeni tudi sodišče, pri katerem je družba vpisana, številka registrskega vpisa, ime in priimek predsednika nadzornega sveta, če ta svet obstaja; pri družbi z omejeno odgovornostjo in delniški družbi je treba navesti tudi znesek osnovnega kapitala in znesek še ne vplačanih vložkov. (2) Podatkov iz prejšnjega odstavka, razen firme in sedeža, ni treba navajati na sporočilih, ki se pošiljajo v okviru obstoječih poslovnih stikov in za katera se običajno uporabljajo tiskovine. (3) Naročilnice se štejejo za sporočila iz prvega odstavka tega člena.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Hvala Komar, jaz pa sem dala naj išče listine in seveda ni našel, ker ni v tem členu navedena nobena "listina".

Vidim tudi, da če ni vse to navedeno, da je kazen 1.500.000,00 SIT. Jaz pa sem mislila, da tole velja samo za račune.

HVALA še enkrat.
parvati
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a parvati »

Hvala Komar,
ZGD res določa da mora vsako sporočilo vsebovati registrske podatke. Če pa gre za dd in doo pa tudi kapital in druge. Če pa gre morda za društvo in zavod (in tudi še drugi) ti podatki niso več zavezujoči, ker pravna oseba v tem primeru ne temelji na ZGD.

Zraven sem dobila še pravno mnenje (dva vira), da ZGD to res določa vendar je potrebno upoštevati kdaj, torej namen listine - dopisa.
Z vsemi temi podatki in hkrati žigom postane vsaka vsebina dopisa zavezujoč dokument in prevare baje niso redke. Vendar vseeno menim, da nima smisla izdelovati več vrst predtiskanih dopisov glede na namen.

Hvala!
:) parvati
Odgovori