En lep pozdrav vsem!
Imam namreč naslednji problem! Letos sem prešel iz enostavnega na dvostavno knjigovodstvo. V računalniški program sem vnesel začetno stanje glede na podatke iz bilance stanja. Problem pa je, ker v bilanci stanja nimam zavedeno obveznost za DDV za zadnje tri mesece v letu 2003, saj Espeji - po enostavnem knjigovodstvu - vodimo knjigo prihodkov in odhodkov brez vključenega DDV-ja. Kako naj sedaj poknjižim plačilo DDV-ja, ki sem ga opravil v letošnjem letu, nanaša pa se na prejšnje leto. Če popravim začetno stanje, kako naj znesek poknjižim da bo bilanca poravnana!
Že vnaprej lepa hvala za pomoč!
Andrej
prosim za pomoč!!!
Moderator: Mirko Zbačnik
V bilanci stanja-31.12.2003 ste imeli pod obveznosti prikazano obveznost za DDV (KTO 2608)-predvidevam da ste 3 mesečni zavezanec in ste obveznost plačali 31.1.2004.V bilanci stanja per 31.12.2003 ste morali v vsakem primeru prikazati obveznost iz naslova neplačanega DDV-tako kot ostale obveznosti .
Preverite bilanco.Pričakujem še kakšen odgovor,ker namreč vse knjižim po sistemu dvostavnega knjigovodstva .
Lp-Sandra
Preverite bilanco.Pričakujem še kakšen odgovor,ker namreč vse knjižim po sistemu dvostavnega knjigovodstva .
Lp-Sandra
<font color="blue">Andrej, enostavno popravite začetna stanja, in sicer, oblikujte kto
2608-obveznost za DDV ter za ta znesek zmanjšajte podjetnikov kapital
90). Včasih pa tudi razna zaostala izplačila iz preteklih let,ki niso
v začetni bilanci stanja prikazana kot obveznosti, poknjižimo kar v
breme podjetnikovega kapitala (kam pa bi drugam??) Upam, da bo pomagalo. Lep dan želim, Gordana</font id="blue">
2608-obveznost za DDV ter za ta znesek zmanjšajte podjetnikov kapital
90). Včasih pa tudi razna zaostala izplačila iz preteklih let,ki niso
v začetni bilanci stanja prikazana kot obveznosti, poknjižimo kar v
breme podjetnikovega kapitala (kam pa bi drugam??) Upam, da bo pomagalo. Lep dan želim, Gordana</font id="blue">
-
Andrej1974
- Novinec

Vsem se lepo zahvaljujem za odgovore!
Storil bom prav to: v začetnem stanju bom odprl konto obveznosti in zmanjšal podjetnikov kapital.
Zanimivo pa je naslednje: V knjigi "Dvostavno knjigovodstvo zasebnikov" avtorice govorijo o bilanci stanja in o bruto bilanci. Če prav razumem razliko med obema, velja, da je slednja le bolj razčlenjena verzija prve, oziroma, da "bruto bilanca vključuje vse konte glavne knjige". Bega pa me to, da avtorice pri ponazoritvi obeh bilanc sicer uporabljajo iste zneske pri določenih postavkah, vendar pa je uravnoteženi znesek bruto bilance precej večji kot znesek navadne bilance stanja. Je razlog le ta, da sta podana pač dva različna primera, ali pa je bruto bilanca dejansko bolj obširna kot navadna. O tem dolgovezim zato, ker morda tudi tu leži rešitev mojega problema. Še enkrat hvala!
LP, Andrej
Storil bom prav to: v začetnem stanju bom odprl konto obveznosti in zmanjšal podjetnikov kapital.
Zanimivo pa je naslednje: V knjigi "Dvostavno knjigovodstvo zasebnikov" avtorice govorijo o bilanci stanja in o bruto bilanci. Če prav razumem razliko med obema, velja, da je slednja le bolj razčlenjena verzija prve, oziroma, da "bruto bilanca vključuje vse konte glavne knjige". Bega pa me to, da avtorice pri ponazoritvi obeh bilanc sicer uporabljajo iste zneske pri določenih postavkah, vendar pa je uravnoteženi znesek bruto bilance precej večji kot znesek navadne bilance stanja. Je razlog le ta, da sta podana pač dva različna primera, ali pa je bruto bilanca dejansko bolj obširna kot navadna. O tem dolgovezim zato, ker morda tudi tu leži rešitev mojega problema. Še enkrat hvala!
LP, Andrej
V BRUTO BILANCI so zajeti vsi konti, ki se pojavljajo pri poslovanju podjetja skozi vse leto. Posamezni konto je skupek vsega dogajanja: npr. kto 220 otvoritveno stanje- 2, promet med letom- 1, končno stanje- 3. ANALITIČNA BILANCA pa je še bolj podrobna - tam se vidi celoletno dogajanje posameznih dogodkov na določenem kontu: npr. kto 220 začetne obveznosti, plačila dob. , prejeti računi in končno stanje (le-to je potem znesek v bruto bilanci).
Kar se pa tiče BILANCE STANJA je pa povzetek določenih kontov iz bruto bilance. Iz bruto bilance potem lahko izluščiš tudi IZKAZ POSLOVNEGA IZIDA, finančni izid, gibanje kapitala,...
Upam, da nisem preveč zakomplicirala!
LP
nataša
Kar se pa tiče BILANCE STANJA je pa povzetek določenih kontov iz bruto bilance. Iz bruto bilance potem lahko izluščiš tudi IZKAZ POSLOVNEGA IZIDA, finančni izid, gibanje kapitala,...
Upam, da nisem preveč zakomplicirala!
LP
nataša