M-4/M-8

Moderator: Mirko Zbačnik

adut
Super računovodja
Super računovodja

M-4/M-8

Odgovor Napisal/-a adut »

V obrazec M-4/M-8 se vpiše tudi ure za neplačano odsotnost in sicer skupaj z rednimi urami, toda ali se vpiše tudi bruto znesek za neplačano odsotnost?
Mirjana
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Dodatno vprašanje: kako se pa izpolni obrazec, če plače niso bile izplačane?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izpolni se le za plače, ki so bile izplačane. Ne vem pa, ali se pošlje pravzen obrazec, če celo leto ni izplačanih plač.

Oglejte si portal: http://www.racunovodja.com/
Članek: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=313

Mirko
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Ali se ne vpiše zneske obračunanih plač tudi če niso bile izplačane za leto npr. 2003( obračunane plače od januarja do decembra )?Izplačane plače se vpisuje za dohodnino.

LP :D
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojana »

Lani sem imela tak primer ko si lastnik ni izplačeval niti obračunal plač, zato mi je na ZPIZ-u gospa povedala da v stolpu kjer se vpišejo plače napiše 0,00 in pri prispevkih enako.

Tudi mene zanima kaj narediti ko so plače obračunane vendar niso izplačane in kaj je z rubriko plačani prispevki

lp, Bojana
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Na spletni strani SPIZ-so navodila za izpolnjevanje obrazca, tudi preko racunovodja.com pridete do teh navodil.

diana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pdatke dajemo za obračun pokojnine, izračunane na podlagi plačanih prispevkov. Če ni plačanih prispevkov, ni penzije. Torej poročamo le o izplačanih plačah in prispevkih.

PS: Upam, da bom nekoč to užival.

LP, Mirko
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Ampak če boste vpisali bruto znesek plač, ki so bile izplačane pa zanje niso plačani prispevki, torej prispevkov ne boste vpisali, vam bo ZPIZ obrazec vrnil, ker mora biti znesek prispevkov 24,35% od bruto, ki ste ga vpisali. Jaz sem lani tako naredila, da sem vpisala obračunani znesek plač, ki so bile tudi izplačane, prispevke pa samo tiste, ki so bili plačani ( manjkali so prispevki za tri mesece, ker niso bili plačani ) pa so mi obrazec vrnili, ker se ni ujemalo teh 24,35%.

LP :D
Ondina
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Ondina »

Bi mi kdo znal pojasnit, zakaj v navodilih piše, da je kot "leto, iz katerega je vzeta osnova za nadomestilo" treba pisat leto pred tistim, za katerega se izpolnjuje obrazec (torej konkretno bi za leto 2003 moralo pisat 2002). Pri nas se kot osnova za nadomestilo vzame plača prejšnjega meseca, torej iz tekočega leta :???:
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Če ste plače obračunali, plač niste izplačali,prispevkov niste plačali, vpišete vse tako, kot da bi bilo vse izplačano in plačano. Tako so mi lansko leto dejali na SPIZ (konkretno za direktorja firme), saj delavec ni kriv, da mu delodajalec ni izplačal ali plačal prispevkov in bi ostal brez delovnih let, ostalo je delodajalčeva obveznost.Poglejte, kaj pa decemberska plača, kjer so prispevki plačani v januarju naslednjega leta, je tudi ne vpišete, ker prispevki niso plačani v decembru?????Moralo bi v obrazcu pisati obračunani prispevki in ne plačani.Za informacije lahko pokličete ga.Sabo-01-474-52-20, saj lansko leto je bila dosegljiva na tej številki-pomoč pri izpolnjevanju obrazca M4/M8!!!:wink:

diana
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Brskapa sem po ZPIZ - ovi strani pa nisem našla programa za vnos podatkov. Če kdo ve kje je naj prosim napiše.

Lidija
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Prosim, pomagajte še meni! Od bonitet se obračunava prispevke. Zanima me, če se vpiše boniteta v obrazce M4/M8. Plačani prispevki se menda vpisujejo, boniteta pa ne. Popravite me če nimam prav. Če je tako potem se tistih 24, 35 % ne ujema.
Hvala!
Odgovori