osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

toman58
Novinec
Novinec

osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a toman58 »

Rabim pomoč.
Prodali smo 10 let staro osnovno sredstvo, ki je bilo kupljeno še v času prometnega davka. Smo zavezanec za DDV, kupec nam je plačal bruto ceno, vključno z ddv.
Zanima me kako to prodajo vknjižim v evidenci ddv in kako knjižim v prihodke.

Hvala
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Osnovno sredstvo je verjetno že amortizirano v celoti. Jaz bi celotno prodajo (brez DDV) knjižila med prih.od prodaje OS na kto. 769, in razknjižila 0400 (K) in 0500 (D) nabavno vrednost OS.

Lp
toman58
Novinec
Novinec

Se opravičujem, sem pozabil napisat, da osnovno sredstvo ni amortizirano in je kupnina manjša od neodpisane vrednosti.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Najprej amortizirajte prodano opremo. Amortizacija se obračuna do konca meseca, v katerem je bila prodana.
Račun za prodajo opreme:
terjatev do kupca 120/
ddv /260
neodpisana vrednost /050
prevrednot.posl.odh. 720/
Temu sledi še knjigovodska likvidacija opreme: 050/040
toman58
Novinec
Novinec

OK, to zastopim.
Kaj pa če imamo enostavno knjigovodstvo.
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

citat Se opravičujem, sem pozabil napisat, da osnovno sredstvo ni amortizirano in je kupnina manjša od neodpisane vrednosti.

pod druge stroške in odhodke razliko do amortizirane vrednosti
toman58
Novinec
Novinec

Da vidimo če se zastopimo.
Sem zavezanec za ddv, vodim enostavno knjigovodstvo.
Prodali smo osnovna sredstva, stara so 7,8 let, in niso amortizirana. Kupnina za sredstva je manjša od knjigovodske vrednosti.

To pomeni, da je razlika med prihodki od prodaje sredstev in knjigovodsko vrednostjo naš odhodek. To nadalje pomeni, da imamo lahko milijonske odhodke in miljonsko izgubo.

Ali je to edina možna rešitev?
(Kaj pa če teh odhodkov v letni napovedi enostavno ne prikažemo)
komar66
Računovodja
Računovodja

jaz sem te popolnoma prav razumel

saj dejansko jo lahko imaš če pogledamo čisto na praktičnem primeru
stroj si kupil za deset milijonov obrabil beri amortiziral si ga za dva miljona
današnja vrednost stroja pa je štiri miljone in ga prodaš po tej ceni torej si naredil z njim štiri miljone izgube
samo vprašajmo se kaj je tu narobe ali imaš nastavljeno amortizacijsko stopnjo prenizko ali pa je prišlo do nepričakovanih sprememb na trgu in ta stroj ni več aktualen za trg

sedaj pa čisto praktično stališče, ki sem ga dobil potrjenega na več davčnih uradih glede samostojnih podjetnikov prihodki morajo biti izkazani točno in realno torej se pravi vsi za odhodke pa velja da morajo biti realni ni pa nujno da so vsi upoštevali bodo samo tiste, ki si jih ti navedel torej če si navedel nižje odhodke od realnih boš plačal več davka
toman58
Novinec
Novinec

V bistvu mi je osebno bolje da imam 3 milijone dobička in pač plačam nekaj več davka, kot pa da bi imel 3 milijone odhodkov in izgube.

Prodajo osnovnih sredstev potem dam v prihodke in to je to.

Kaj pa če staro tovorno vozilo izločimo iz prometa (je neuporabno in ne deluje več). Prav tako pa ni amortizirano. Zanj ne dobimo nobene kupnine. Ali ga enostavno izločim iz knjig osnovnih sredstev?
komar66
Računovodja
Računovodja

račun za osnovno sredstvo daš samo v knjigo izdanih računov, ne pa v knjigo prihodkov, da se razumeva

po pravilih ga moraš odtujiti ali uničiti, da ga lahko izločiš iz knjige osnovnih sredstve
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

toman58 napisal/-a: Prodajo osnovnih sredstev potem dam v prihodke in to je to.
Le malce nerodno ste se izrazili. Neodpisana vrednost gre na odhodke, fakturirana pa na prihodke, poleg ostalih knjižb seveda. Saj vodite dvostavno knjigovodstvo, a ne?

Napravite, kot je navedla Pamps.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
toman58
Novinec
Novinec

Ne.
Žal imam enostavno knjigovodstvo.
Odgovori