Pozdravljeni!
Eno vprašanje imam - naše podjetje je izvajalec del za gradnjo vodovodnega omrežja. Večino bo financirala Občina, nek manjši del pa bodo sofinancirali tudi občani sami.
Zanima me ali lahko to preko blagajne poknjižim kar direktno na prihodke? Ali si moram na kakeršenkoli način obračunati DDV? Ne vem, nimam pojma. Jaz bi to dala kar na prihodke in konec! Kje je mogoče kakšna zakonska osnova?
Najlepša hvala vsem za odgovore.
Lep dan še naprej!
Tanja
Sofinanciranje občanov - kam knjižiti?
Moderator: Mirko Zbačnik
na ta problem moraš gledati malo širše da ne bo problemov v prihodnjih letih
jaz stojim na stališču, da je vodovod javna infrastruktura in je last občine ali bo v prihodnosti prišel v last občine odvisno od pogodbe
vodovod do števca za vodo je v lasti občine
zato za to celotno omrežje izdate račun občini
če se prispevki občanov nanašajo na vodovod do števca bi jaz izdal račun na občino in to knjižil kot plačilo občine lahko tudi preko blagajne
in priložil blagajniške prejemke k računu za občino, ker to je ene vrste komunalni prispevek in ga bodo morali nekateri občani dokazovati v prihodnjih letih
v vsakem prihmeru pa skrbno hranite vso dokumentacijo in zaznamke, če bi v prihodnosti bilo karkoli narobe
če pa je stroritev opravljena za števci pa bi izdal račun občanu
upam da sem bil jasen
jaz stojim na stališču, da je vodovod javna infrastruktura in je last občine ali bo v prihodnosti prišel v last občine odvisno od pogodbe
vodovod do števca za vodo je v lasti občine
zato za to celotno omrežje izdate račun občini
če se prispevki občanov nanašajo na vodovod do števca bi jaz izdal račun na občino in to knjižil kot plačilo občine lahko tudi preko blagajne
in priložil blagajniške prejemke k računu za občino, ker to je ene vrste komunalni prispevek in ga bodo morali nekateri občani dokazovati v prihodnjih letih
v vsakem prihmeru pa skrbno hranite vso dokumentacijo in zaznamke, če bi v prihodnosti bilo karkoli narobe
če pa je stroritev opravljena za števci pa bi izdal račun občanu
upam da sem bil jasen
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Po mojih izkušnjah bi pritrdil predhodniku. Navadno (vsaj pri nas) sredstva nakažemo oziroma plačamo občini in šele ta nadalje izvajalcu. pozanimajte se na občini, kdo to financira. Verjetno bo vaš plačnik občina, ker mi ni jasno, kako je s pravnim subjektom "občani".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko