Pozdravljeni!
Večino mojih računov izdajam proračunskim porabnikom, ki imajo 30 dnevni rok plačila.
Zanima me kako bo to ob koncu leta, saj bo račun izdan še v tem letu plačan pa v naslednjem. Ali moram ob zapiranju poslovnega leta za te stranke beležiti terjatve?
Kako pa je, ko stranka plača blago v dveh obrokih, pri čemer en obrok zapade letos drugi pa naslednje leto.
Sem s.p. in nisem zavezanec za DDV, knjige pa vodim po sistemu enostavnega knjigovodstva.
Hvala za vaše odgovore.
Račun izstavljen letos, rok za plačilo pa v naslednjem letu
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Dirty_Harry
- Začetnik

Če bo račun plačan v letu 2006, je potrebno prikazati račun kot odprto terjatev, ker dejansko na dan 31.12.2005 ste imeli to terjatev odprto.
Isto velja za obročna plačila. Terjatev boste prikazali kot odprto vendar ne v celotnem znesku ampak samo v razliki med osnovno terjatvijo v letu 2005 in plačilom v letu 2005
Isto velja za obročna plačila. Terjatev boste prikazali kot odprto vendar ne v celotnem znesku ampak samo v razliki med osnovno terjatvijo v letu 2005 in plačilom v letu 2005
-
Dirty_Harry
- Začetnik

Robi, hvala za odgovor.
Zanima me še nekaj vprašanj glede samega knjiženja (enostavno knjigovodstvo).
Ali je knjiga ostalih terjatev in obveznosti pravo mesto za tako knjiženje odprte terjatve?
Ali je zadosti, da račun knjižim samo letos oziroma ali je potrebno še kaj knjižiti tudi naslednje leto, ko bo račun plačan? Uporabljam enostavno knjigovodstvo, kjer je potrebno navesti datum plačila. Ali naj datum plačila nato vpišem v knjigo prihodkov in odhodkov iz preteklega leta, kjer je bil račun dejansko knjižen?
Lep pozdrav
Zanima me še nekaj vprašanj glede samega knjiženja (enostavno knjigovodstvo).
Ali je knjiga ostalih terjatev in obveznosti pravo mesto za tako knjiženje odprte terjatve?
Ali je zadosti, da račun knjižim samo letos oziroma ali je potrebno še kaj knjižiti tudi naslednje leto, ko bo račun plačan? Uporabljam enostavno knjigovodstvo, kjer je potrebno navesti datum plačila. Ali naj datum plačila nato vpišem v knjigo prihodkov in odhodkov iz preteklega leta, kjer je bil račun dejansko knjižen?
Lep pozdrav