odlog plačila DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rromana
Novinec
Novinec

odlog plačila DDV

Odgovor Napisal/-a rromana »

Ali mi lahko kdo pomaga z nasvetom, kako postopati v primeru odloga plačila DDV,
kajti dejavnost je sezonskega značaja zato imam za tromesečje julij-september za plačati izdaten DDV, vendar pa smo že oktobra začeli z večjo investicijo, ki pade v naslednje davčno obdobje, prihodka pa ni ker je dejavnost sezonskega značaja.

Upam, da ste razumeli moj problem in hvala za odgovor
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Jaz bi naredila obrazloženo prošnjo za odlog plačila na DURS.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz vas razumem, in upam, da boste na razumevajoč odziv naleteli tudi pri durs-u. Jaz bi na vašem mestu poklicala referenta in opisala problem, ter namignila v kolikšnem času bi uspela plačati. Po mojih izkušnjah vam verjetno ne bo uspelo skompenzirati sedanje obveznosti z bodočim preplačilom, vsaj moje stranke tu niso bile uspešne. Če boste čakali, da vas sami pozovejo k plačilu, vam bodo po kakšnem mesecu ali dveh poslali "grozilno pismo" in vas tudi kmalu nato blokirali. Seveda boste morali plačati tudi zamudne obresti. Poznam podjetnika, ki že nekaj let ni prostovoljno plačal davkov, ker je prepričan, da je to najcenejši kredit. Durs ga vsakih nekaj mesecev blokira in pobere, kar je njihovega.
In raje ne razlagajte preveč o razlogih; verjetno vam bodo povedali, da sezonski prihodki in prilivi ne bi smeli vplivati na plačilo davka. Če imate visoko obveznost za to tromesečje, je to rezultat fakturiranja in posledica fakturiranja so prilivi. In del teh prilivov je od dursa. Če vam vsi kupci še niso poravnali svojih obveznosti, bi se morda raje sklicevali na plačilno nedisciplino partnerjev, kot pa na to, da ste denar za plačilo ddv porabili za investicije.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Imamo podobne težave z DDV, pa me zanima, kako dolgo približno traja na Dursu od zapadlosti DDV do blokade računa :oops:
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

To je zelo različno. Poznam primer, ko so lani po stanju na dan 31. 12. 2004 blokirali že v začetku aprila in primer, ko letos za 5 mesecev zaostanka niso še nič reagirali.
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

po izkušnjah največ koristi dogovarjanje z referentom za ddv oz z oddelkom za izerjavo
samo s prvim odgovorom ne smeš biti zadovoljen
se da čisto vse dogovorit
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če je razlog razumljiv, se da dogovorit. Ponavadi napišete še vlogo za odlog, kjer vse podrobneje obrazložite. Kako je z blokado, pa zaenkrat iz izkušenj še ne vem. vsekakor bo TRR blokiran prej, če z referentko ne kontaktirate.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori