najemnina
Moderator: Mirko Zbačnik
najemnina
Ne vem, če sem ravno na pravem naslovu, pa vendar želim preizkusiti srečo.
Sem lastnik stanovanja (fizična oseba), ki ga nameravam oddati v najem fizični osebi.
Dohodek, ki se pri tem ustvari je potrebno vnesti v obrazec za odmero dohodnine. To mi je jasno. Zanima pa me, kolikšni so pri tem normirani stroški. In po kakšni stopnji se obračuna akontacija dohodnine?
Ali je zame ugodneje, da odprem sp in tako oddam stanovanje?
Hvala za odgovor.
Sem lastnik stanovanja (fizična oseba), ki ga nameravam oddati v najem fizični osebi.
Dohodek, ki se pri tem ustvari je potrebno vnesti v obrazec za odmero dohodnine. To mi je jasno. Zanima pa me, kolikšni so pri tem normirani stroški. In po kakšni stopnji se obračuna akontacija dohodnine?
Ali je zame ugodneje, da odprem sp in tako oddam stanovanje?
Hvala za odgovor.
po pravilih moraš kot fizična oseba registrirati najemno pogodbo pri davčnem uradu
in potem v januarju prijavit prihodke, ki si jih dosegel z najemninami
tu lahko uveljavljaš normirane odhodke ali z računi dokazuješ, da so odhodki večji od normiranih dohodkov
nato pa v marcu prijaviš ta znesek v dohodninsko napoved
po mojem mnenju in preračunavanjih se dohodki doseženi od najemnin do miljona in pol tolarjev ne splačajo, da bi se dosegali v kakšni drugi statusni obliki
in potem v januarju prijavit prihodke, ki si jih dosegel z najemninami
tu lahko uveljavljaš normirane odhodke ali z računi dokazuješ, da so odhodki večji od normiranih dohodkov
nato pa v marcu prijaviš ta znesek v dohodninsko napoved
po mojem mnenju in preračunavanjih se dohodki doseženi od najemnin do miljona in pol tolarjev ne splačajo, da bi se dosegali v kakšni drugi statusni obliki
Hvala lepa za odgovor.
Ali lahko vse skupaj pretvoriva v številke?
Recimo, da mesečna najemnina znaša 50.000 sit + stroški (elektrika, ogrevanje, rtv...).
Koliko od tega znašajo normirani stroški? In kolikšna je potem akontacija dohodnine?
Ali v primeru menjave oken lahko te stroške odšteješ od najemnine?
Še enkrat hvala.
Ali lahko vse skupaj pretvoriva v številke?
Recimo, da mesečna najemnina znaša 50.000 sit + stroški (elektrika, ogrevanje, rtv...).
Koliko od tega znašajo normirani stroški? In kolikšna je potem akontacija dohodnine?
Ali v primeru menjave oken lahko te stroške odšteješ od najemnine?
Še enkrat hvala.
no poglejva
januarja boste prijavili
12*50000
=600000 prihodki od najemnin
20% normirani stroški
120000
480000 osnova za davek od prometa z nepremičninami
25 % akontacija davka
1200000 sit
seveda lahko v napovedi dokazujete, da ste imeli večje normirane stroške kot so navedeni z računi npr račun za menjavo oken
prosim vas če je kakšna napaka, da mi oprostite ker sem računal na pamet
januarja boste prijavili
12*50000
=600000 prihodki od najemnin
20% normirani stroški
120000
480000 osnova za davek od prometa z nepremičninami
25 % akontacija davka
1200000 sit
seveda lahko v napovedi dokazujete, da ste imeli večje normirane stroške kot so navedeni z računi npr račun za menjavo oken
prosim vas če je kakšna napaka, da mi oprostite ker sem računal na pamet
Kaj pa ima davek od prometa z nepremičninami skupnega z najemom/ oddajo
Kakor je meni znano, se ta davek obračuna samo pri prodaji ali menjavi nepremičnin in sicer po stopnji 2%.
Vse v zvezi z najeminami pa obravnava Zakon o dohodnini... torej je najemnima dohodek iz premoženja (64. člen ZDoh)....
Vse ostalo (normirani stroški, napoved dohodkov iz premoženja, akon. dohodnine, vpis v dohodninsko napoved) pa drži.
Kakor je meni znano, se ta davek obračuna samo pri prodaji ali menjavi nepremičnin in sicer po stopnji 2%.
Vse v zvezi z najeminami pa obravnava Zakon o dohodnini... torej je najemnima dohodek iz premoženja (64. člen ZDoh)....
Vse ostalo (normirani stroški, napoved dohodkov iz premoženja, akon. dohodnine, vpis v dohodninsko napoved) pa drži.
Urša