REK-1a in vajenci

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

REK-1a in vajenci

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Pozdravljeni!

Zanimalo bi me kako se izpolnjuje obrazec REK-1a za vajence. Zelo vesel bi bil konkretnega primera, lahko me kontaktirate tudi preko PM ali maila.
Seveda, če ima še kdo kakšno zakonsko podlago glede obračunavanja nagrad vajencem se ne bom branil.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Vajenci

Odgovor Napisal/-a MG »

Mogoče nekaj osnovnih informacij :

ZAKON O POKLICNEM IN STROKOVNEM IZOBRAŽEVANJU (ZPSI - 36. člen) navaja, da ima vajenec v času vajeniškega razmerja pravico do nagrade, ki mora biti določena v učni pogodbi. Zakon določa tudi najnižji znesek bruto nagrade:
· za prvi letnik 10% povprečne bruto plače v gospodarstvu Slovenije
· za drugi letnik 15% povprečne bruto plače v gospodarstvu Slovenije
· za tretji letnik 20% povprečne bruto plače v gospodarstvu Slovenije
· za četrti letnik 20% povprečne bruto plače v gospodarstvu Slovenije
Zakon seveda določa najmanjše zneske nagrad, o večjih pa delodajalec odloča sam.

Dajatve:

· Davek od osebnih prejemkov (akontacija dohodnine) se v skladu z 19. členom zakona o dohodnini ne obračunava, ne glede na velikost nagrade.
· Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se obračunava s strani delodajalca in delojemalca po skupni stopnji 24,35%. Za prvi letnik plačuje oba prispevka država in prispevek vajenca po stopnji 15,5% za naslednje letnike, prispevek delodajalca za naslednje letnike pa država in delodajalec delita na polovico, tako da ga vsak od njiju plačuje po stopnji 4,425%.
Osnova za obračun prispevkov je mesečna nagrada vajenca, vendar morajo biti prispevki za vajence obračunani najmanj od polovice minimalne plače v Sloveniji.
· Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje mora plačevati delodajalec v znesku ..... ( preveriti ) SIT mesečno, seveda le v času praktičnega izobraževanja, ko lahko pride do poškodbe pri delu oz. poklicne bolezni.

Pozdrav vsem,

MG
silvana
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a silvana »

Imam obrazec, poslala sem vam zasebno sporočilo, kjer dobite moj mail

LP
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

na dursovem portalu sem zasledila spremembe o visini dajate in nagrade za vajenca.
iskala sem dodatne informacije, vendar ocitno na nepravem mestu.. mi lahko kdo pomaga??
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

hvala
Odgovori