IZZIV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
naike
Računovodja
Računovodja

IZZIV

Odgovor Napisal/-a naike »

Imamo en problem, s katerim menim, da se večina se ni srečala, mogoče pa, le kdo ve.
Mi dobavljamo blago iz Italije in ga prodajamo kupcem v Sloveniji. Zanima me ali je mogoča direktna dobava iz skladišča v Italiji do naših kupcev, brez da pride blago k nam. Blago bi v Italiji prevzemala Intereuropa in ga pripeljala do Vrtojbe, od tam naprej bi ga z našimi dokumenti dostavila kupcem. Kako lahko to izvedemo? Ali je mogoče uporabiti konto blago v tranzitu in ne delati prejema na skladišče, ampak samo izstaviti kupcu račun? Ali pa gre v tem primeru za tristranske posle? Mogoče je kdo zasledil kje tak primer?
Capyka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Capyka »

Zdravo,

mi imamo tak primer in sicer to je nepravi tristranski posel, kar pomeni,
da se ga v DDV obrazce ne vpisuje kot tristranski. Dobimo račun od italijanov, knjižimo prevzem in nato izdamo naprej dobavnico. Imamo s kupcem dogovor, da takoj ko prejme blago, nam sporoči in mi mu pošljemo dobavnico in račun.

Upam, da nisem preveč zakomplicirala in tudi to, da delamo prav.... :oops:

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Definicija tristranskega posla je ko je eden od strank (dobavitelje, prejemnik blaga, kupec kamor gre račun ) izven eu ali pa so vse tri stranke v različnih državah.

Tranzit je pot blaga preko države brez da bi se blago v tej državi zadrževalo. ( včasih se je temu reklo tudi uvoz zaradi izvoza )

Pri vas gre samo za to, da se blago ne skladišči v vašem skladišču.

Po mojem mnenju morate prejet račun evidentirati kot račun za prejeto blago in ga poknjžiti na konto 66. Po moji logiki pa vam ni potrebno delati prevzemnega lista. Pravtako pri izdaji izdate samo račun ne pa tudi izdajnice iz skladišča.

Sicer pa pri novejših programih ne vidim problema in potrebe po poenostavitvah, ker je lahko prevzemnica hkrati evidentiranje računa za potrebe računovodstva in knjige DDV in izdan račun hkrati izdajnica iz skladišča. V tem primeru imate tudi najbolj pregeldno evidenco o dobavljenem blagu. Na skladišču pa boste imeli po vsaki takšni transakciji stanje 0.
To da blago fizično ne vidi skladišča je samo stvar logistike in organizacije ne pa tudi evidentiranja v poslovne knjige.

Pozdrav vsem,

MG
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Verižni - tristranski posli. Podrobno pojasnilo DURS-a

http://www.gov.si/durs/other/PRILOGA-Ob ... poslih.doc

Lp,

MG
misty