konkurenčna klavzula

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DEEPBLUE
Novinec
Novinec

konkurenčna klavzula

Odgovor Napisal/-a DEEPBLUE »

Pozdravljeni,

ali konkurenčna klavzula velja v naslednjem primeru:

Redno sem zaposlen v podjetju z trgovsko dejavnostjo. V pogodbi imam določeno kon. klavzulo. Vprašanje je naslednje:
Ali sem lahko soustanovitelj podjetja (d.o.o.), v katerem pa ne bi bil zaposlen. Podjetje bi imeli podobno dejavnost, vendar je jaz ne bi opravljal, opravljal bi jo družbenik.

Hvala za mnenja.
Scorpy
Nov član
Nov član

Re: konkurenčna klavzula

Odgovor Napisal/-a Scorpy »

DEEPBLUE napisal/-a:Pozdravljeni,

ali konkurenčna klavzula velja v naslednjem primeru:

Redno sem zaposlen v podjetju z trgovsko dejavnostjo. V pogodbi imam določeno kon. klavzulo. Vprašanje je naslednje:
Ali sem lahko soustanovitelj podjetja (d.o.o.), v katerem pa ne bi bil zaposlen. Podjetje bi imeli podobno dejavnost, vendar je jaz ne bi opravljal, opravljal bi jo družbenik.

Hvala za mnenja.
Odvisno kako imaš napisano v svoji konkurenčni klavzuli.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

37. člen
(konkurenčna prepoved - zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

Potrebno je razlikovati med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo.
Konkurenčna prepoved pomeni prepoved opravljanja del, ki sodijo v dejavnost delodajalca med trajanjem delovnega razmerja in je ni potrebno dogovoriti v POZ, ker velja ex lege (po zakonu).
Konkurenčna klavzula pa se dogovori s POZ in velja po prenehanju POZ in to le v primeru, ko delavcu preneha POZ po njegovi volji ali krivdi.
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

Meni te konkurenčne klavzule še vedno niso čisto jasne. Npr., če delam v računovodsekm servisu in imam konkurenčno klavzulo in dobivam pri plači nadometilo, ki izhaja iz konkurenčne klavzule, me zanima naslednje:

Ali mi mora delodajalec tudi po prekinitvi delovnega razmerja plačevati nadomestilo, da je konkurenčna klavzula veljavna ali ne?

Hvala za odgovor.

Aja, pa še to. V primeru, da podpišem pogodbo za določena čas za čas trimesečnega opravljanja poskusnega dela, koliko časa po prenehanju delovnega razmerja (če po pogodbi za določen čas iz podjetja odidem) me lahko konkurenčna klavzula najdlje veže?
Lp, rika
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Po ZDR konkurenčna klavzula velja največ 24 mesecev.
Kar se pa tiče pogodbe za določen čas 3 mesecev, bi pa jaz razmislil glede podpisa,če zaradi tega ne bi smel recimo opravljati enakih del 2 leti.
Je pa tudi res, da so konkurenčne klavzule v veliko primerih nepravilno definirane in jih je možno spodbijati ali pa so sploh nične.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tema poteka vporedno na dveh forumih, tudi tu: http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=9385 . Mogoče boste del odgovora našli tudi tam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori