Pozdravljeni!
Pravkar končujem šolanje (beri: diplomsko nalogo) in poizvedujem kako je s plačilom dajatev v tujini. Z začetkom 2006 me bo zaposlilo nemško podjetje za delo v Nemčiji, za min 3 leta. Prebival bom v Nemčiji, delo bo redno za polni čas. Poleg mesečne bruto plače imam v pogodbi navedeni dodatek k plači za bivanje v Nemčiji. Obdavčitve plače sem že izbrskal (vem pa ne, ali sem tretiran enako kot državljan Nemčije glede tega), zanima pa me kako so tretirani takšni dodatki k plači.
Verjetno vse dajatve plačujem v Nemčiji? Trenutno imam račun odprt pri NLB, ki sem ga moral navesti v pogodbi, a bom verjetno odprl račun v tujini. Prednosti/pomanjkljivosti tega?
Kako je z dohodnino?
Hvala za odgovore, nasvete, napotila...
LP
Delo v Nemčiji
Moderator: Mirko Zbačnik
Če živiš in delaš v tujini ( Nemčiji ) več kot 180 dni v letu si tretiran kot rezident države v kateri delaš in plačuješ dajatve v državi rezidentstva se pravi, da si izenačen z državljani te države kar se tiče davkov in pravic.
Kar se tiče dodatke na življenje v Nemčiji se boš moral pozanimati kako je to po nemških zakonih.
Predlagam, da si račun odpreš v eni od tujih bank, ki ima poslovalnico tudi pri nas. Tako boš lahko nemoteno posloval z svojim denarjem tako v tujini kot v Sloveniji.
Pozdrav vsem,
MG
Kar se tiče dodatke na življenje v Nemčiji se boš moral pozanimati kako je to po nemških zakonih.
Predlagam, da si račun odpreš v eni od tujih bank, ki ima poslovalnico tudi pri nas. Tako boš lahko nemoteno posloval z svojim denarjem tako v tujini kot v Sloveniji.
Pozdrav vsem,
MG
Hvala za odgovor! Glede bančnega računa in poslovalnic je pa tako. Mislil sem narediti točno to, pa so mi pri Sparkasse razložili, da mi nič ne pomaga, če odprem račun pri njih, ker so to samostojne banke in si ne izmenjujejo podatkov o uporabnikih. Mogoče kdo pozna kakšno banko, ki je povezana in ima poslovalnico tudi pri nas?
Dohodnine mi torej ni treba oddajati v Sloveniji ali pač?
Dohodnine mi torej ni treba oddajati v Sloveniji ali pač?
soren, glede dohodnine nisem prepričana, ker je to različno glede tega ali greš v Nemčijo sredi leta ali na začetku in tvojega statusa v Nemčiji. Najbolje je, da vzameš s seboj vso dokumentacijo, ki jo imaš in se oglasiš na davčnem uradu h kateremu spadaš in boš sigurno dobil najbolj točne informacije.
Pozdrav vsem,
MG
Pozdrav vsem,
MG