Prehodni konto DDV-ja
Moderator: Mirko Zbačnik
Prehodni konto DDV-ja
Zanima me, če imam račun izdan v oktobru, nanaša pa se na obdobje v septembru, torej storitev opravljena v času 1.9-30.9.2005. Datum prejema je seveda v oktobru, kar je pomembno za DDV. In kako potem knjižite, mogoče imate kak prehodni konto ddv-ja? Jaz sem do zdaj knjižila to na R4, 160 in 220. Ampak program od mene zahteva prehodni konto. Kako delate???
-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Jaz imam nastavljene konte takole (razloženo zelo poenostavljeno, seveda ima ločene konte za 8,5% in za 20%)
knjižno obdobje = davčno obdobje: konto 160-1 (terjatve za vstopni DDV)
knjižno obdobje manjše od davčnega: konto 160-2 (terjatve za nedospeli DDV)
V programu izpisujem kartice glede na knjižno obdobje. Če delam npr. obračun za november, izpišem 160-1 za november in 160-2 za oktober, ju na obračunski temeljnici zaprem, vsota pa mi predstavlja celotni vstopni DDV obdobja in se ujema tudi s seštevkom vstopnega DDV-ja na obrazcu DDV-O. Tako vedno delam tekočo kontrolo stanja v glavni knjigi in stanja po DDV-O obrazcu in evidencah. Dokler ne štima, ne grem spat.
Tak način se mi zdi enostavnejši, kot pa vedno kontrolirati preostanek na eni sami kartici.
Meni se obnese.
LP!
knjižno obdobje = davčno obdobje: konto 160-1 (terjatve za vstopni DDV)
knjižno obdobje manjše od davčnega: konto 160-2 (terjatve za nedospeli DDV)
V programu izpisujem kartice glede na knjižno obdobje. Če delam npr. obračun za november, izpišem 160-1 za november in 160-2 za oktober, ju na obračunski temeljnici zaprem, vsota pa mi predstavlja celotni vstopni DDV obdobja in se ujema tudi s seštevkom vstopnega DDV-ja na obrazcu DDV-O. Tako vedno delam tekočo kontrolo stanja v glavni knjigi in stanja po DDV-O obrazcu in evidencah. Dokler ne štima, ne grem spat.
Tak način se mi zdi enostavnejši, kot pa vedno kontrolirati preostanek na eni sami kartici.
Meni se obnese.
LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)