Izlerjava majhnih zneskov

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
promin
Novinec
Novinec
Kraj: Domžale
Kontakt:

Izlerjava majhnih zneskov

Odgovor Napisal/-a promin »

Imam dva primerka, ki sta naročila storitev in je
nočeta plačati. Obakrat gre za precejšnjo nesramnost.
Obe stranki sta mi samovoljno oklestili račun na 30%
oz. 15%. Čeprav sem se v obeh primerih bolj angažiral
kot v povprečju. :svprasaj: Pri eni stranki sem
porabil celo 5x več časa kot je bilo predvideno po
dogovoru. Izkoriščanje bi se še nadaljevalo, če jo ne
bi postavil pred dejstvo plačila. Izvedba je bila
tehnično brezhibna. Gre le za izgovore! Eni stranki je
banka očitno zaradi izvršbe zaznamovala račun za
prisilno izterjavo. :ssirok: Ali lahko dobim
informacijo o prilivih stranke in njenih obveznostih?

Pri obeh strankah gre za očitno goljufijo. :twisted:
Nazadnje sem poslal priporočeno pošto z obrestmi in
opominom pred tožbo pred 14 dnevi. Čeprav gre za nizke
zneske (14.000 in 36.000), bi rad izterjal plačilo po
hitrem postopku. Na forumu sem zasledil, da je mogoče
prijaviti goljufijo tudi preko policije. Kateri zakon
in člen urejajo goljufijo? Vem da policija zelo rada
napoti na civilno pravdo, če ne nastopiš z
verodostojno in strokovno. Ima še kdo s tem izkušnje?
:idea:

Lepo prosim za učinkovit nasvet.
lp, Mare
mum
Začetnik
Začetnik

Izterjava

Odgovor Napisal/-a mum »

Izvršba preko sodišča se vam definitivno ne izplača, razen če se vam gre za principe. Založiti boste morali vse stroške odvetnika (cenik storitev - gl. Odvetniška tarifa - Ur. l. RS 67/2003) in sodišča, poleg tega bo postopek trajal cca 2 leti ali več.

Informacije o prilivih kupca ne boste dobili niti s pravnomočno sodno odločbo...izvedeli boste lahko le, kateri ste v čakalni vrsti za poplačilo dolga.

Na policijo raje ne hodite, ker se Vam bodo smejali...namerno goljufijo stranke boste zelo težko dokazali.

Škoda živcev...morda vas bo potolažilo to, da skoraj vsak recimo 1x na leto naleti na tako stranko. Imate srečo, da imate tako izkušnjo pri poslu zelo majhne vrednosti. Jaz bi na Vašem mestu "prijazno težila" toliko časa, da se Vas bo stranka naveličala...nam je uspelo.

Veliko sreče pri tej izterjavi in veliko dobrih plačnikov v bodoče želim :)
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Držim pesti za vas, da to izterjate. Takšnih lumpov, ki bi imeli, plačali pa ne, je že preveč! Potem pa se še sami sebi zdijo frajerji in se slikajo v časopise, kako uspešni da so, ker zaj.... mali narod.(Po lastni izkušnji govorim)
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

jaz običajno s takimi primerki, res je naletiš vedno na koga takega ravnam tako
nekoga pošljem da naroči storitev, blago ali karkoli s čimer se ukvarja v približno taki vrednosti kot je dolg z obrestmi in stroški vred
potem mu pa maham z računom pod nosom in sva si bot
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Kar se tiče izvršbe je tako, da lahko traja samo en mesec ali pa več. Od vložitve izvršbe do izdaje sklepa mine ponavadi en mesec do dva. V primeru pa, da bo dolžnik dal ugovor, potem pa se seveda zadeve zavlečejo.

Pri sebi najprej premislite, ali ima dolžnik možnost, da z ugovorom uspe. V kolikor na vaš račun ni pisno ugovarjal, je že manj možnosti za uspe v ugovoru, seveda pa še zmeraj ostane tistih 10 %, ki je odvisnih od posameznega sodnika, kako se v zadevi odloči. Ampak to je v primeru, če da dolžnik ugovor. Če se boste odločili za izvršbo, potem je potrebno plačati sodno takso in sicer za vaše zneske 2 x 11.400,00 SIT. Kar se tiče same izvršbe, pa lahko predlog vložite sami, ne potrebujete za to odvetnika. Če se boste odločili,da jo boste vložili, potem vam bom poslala ta predlog, tako da ga boste samo izpolnili z vašimi podatki in ga seveda oddali na sodišče.

LP
promin
Novinec
Novinec
Kontakt:

komar66 napisal/-a:jaz običajno s takimi primerki, res je naletiš vedno na koga takega ravnam tako
nekoga pošljem da naroči storitev, blago ali karkoli s čimer se ukvarja v približno taki vrednosti kot je dolg z obrestmi in stroški vred
potem mu pa maham z računom pod nosom in sva si bot

Se pravi kolega naroči robo, ki jo prodajajo v znesku z obrestmi + še kak % za sitnosti. Ampak potem je naročnik kolega? V praksi verjetno ne bo problemov s kompenzacijo ampak predvsem rabim denar. Če pa dolžnik zakomplicira s terjatvijo potem potegneš v drek še kolega. To je zanimiv predlog. Kakšne pa so izkušnje med naročniki (tretjimi osebami) in dolžniki?

lp, Mare
lp, Mare
promin
Novinec
Novinec
Kontakt:

tisdno napisal/-a:Pri sebi najprej premislite, ali ima dolžnik možnost, da z ugovorom uspe. V kolikor na vaš račun ni pisno ugovarjal, je že manj možnosti za uspe v ugovoru, seveda pa še zmeraj ostane tistih 10 %, ki je odvisnih od posameznega sodnika, kako se v zadevi odloči. Ampak to je v primeru, če da dolžnik ugovor.

LP

Zadeva je taka. Poklicala me je stranka, da ji ne dela tiskalnik in to ob 19:30. Tiskalnik sem usposobil, potem pa je bilo potrebno popraviti še Word, pa prenose datotek, pa internet, itd do 23. ure. Ker je bilo prvič sem računal samo 12.000. Nesramnica pa mi je račun zavrnila, češ da me je poklicala le zaradi tiskalnika in mi dovolila, da pošljem račun za 4.000 SIT. Ostalo pa sem očitno delal v svoje veselje??? Menim, da bi ji lahko računal 3 svetovalne ure po 15.000 SIT + popravilo tiskalnika. Samo kako dokazati. Nisem zahteval naročilnice in žal nimam podpisane dobavnice. Obstaja pa moja priporočena terjatev in njena pritožba.

Ali menite, da bi lahko s tožbo uspel? Ali ji lahko naknadno zaračunam realne ure z izgovorom, da tega nisem storil zaradi dolgoročnega sodelovanja? Če imam vsaj 60% možnosti bom vložil tožbo ne glede na znesek. Seveda brez odvetnika, saj mi pravniške zadeve še kar ležijo.

lp, Mare
lp, Mare
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ali ste ji vi odgovorili, po tem, ko vam je zavrnila račun? Če niste, potem ji s priporočeno pošto pošljite še en dopis, kjer ji napišite, da res, da je bilo pač klicano zaradi poprave tiskalnika, vendar se je kasneje ugotovilo, da je potrebno popraviti še Word, pa prenose datotek, pa internet, da se je strinjala s tem, da ji to uredite ter vas celo prosila, da ji vse to popravite, za kar ste ji zaračunali 12.000,00 SIT, da pa bi ta storitev prišla lahko 15.000,00 SIT x 3, vendar ji tega niste zaračunali glede na vaše predhodno poslovno sodelovanje. Napišite ji še, da je zgleda imela že od vsega začetka goljufiv namen ter je izkoristila vašo pripravljenost, da ji pomagate ter, da ima zgleda takšen način poslovanja s strankami. ....

Ponovno ji pošljite račun ter ji dajte 3 dni z grožnjo, da boste v nasprotnem primeru vložili izvršbo. Vse to pa prosim priporočeno.

Ta dopis naj bo vse z namenom priprave terena za izvršbo. katere šimel vam bom poslala, če se boste odločili za izvršbo. Verjamem, da se vam zdi neumno, da vas je tako izkoristila in boste iz tega razloga šli do konca. Naročilnica oz. dobavnica ni razlog, da bi lahko izvršbo izgubili na sodišču, seveda bi vam bile v plus, zato pa ji pošljite dopis nekako tako, kot sem napisala zgoraj, da boste dobili še nekaj listin.
LP
promin
Novinec
Novinec
Kontakt:

tisdno napisal/-a:Ali ste ji vi odgovorili, po tem, ko vam je zavrnila račun? .... Ponovno ji pošljite račun ter ji dajte 3 dni z grožnjo, da boste v nasprotnem primeru vložili izvršbo. Vse to pa prosim priporočeno.

Verjamem, da se vam zdi neumno, da vas je tako izkoristila in boste iz tega razloga šli do konca.
LP
Hvala. Praktično z istimi besedami, kot ste napisala zgoraj in še kaj zraven sem ji poslal že pred nekaj meseci. Pred 3 tedni pa še opomin z 8 dnevnim kokom pred izvršbo. Seveda sem pripisal obresti in stroške opomina.

Da bi kaj pri njej "naročil" ne morem, ker se ukvarja z gradbeništvom. Če so vsi stroški tudi če se ona pritoži tistih 11.500, jo bom terjal. Seveda bom sam vložil terjatev, zato prosim za mušter izvršbe. Hvala

lp, Mare
lp, Mare
tisdno
Računovodja
Računovodja

Vam jutri pošljem iz službe, če pozabim me spomnite.
Odgovori