POVRAČILO PREHRANE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
u3p
Novinec
Novinec

POVRAČILO PREHRANE

Odgovor Napisal/-a u3p »

Pozdravljeni! :roll:
Prosim,ce mi lahko kdo pojasni ali pove kje naj izvem kako je z izplacilom prehrane,ce je delavec zaposlen stiri ure pri enem in stiri ure pri drugem delodajalcu (ne drugo pog.delo,ampak zaposlitev pri dveh zaradi polnega del.casa!) Ali je to stvar dogovora me delodajalci? Ni mi najbolj jasno, ce se vozis v dva razlicna kraja ti vsak placa svoj prevoz na delo, ce delas samo stiri ure ti pripada cela malica, ce delas pa 2 x po stiri ure pri dveh delodajalcih pa pri vsakemu pol malice ali imam prav?!
Prosim pod NUJNO in hvala za pomoc!
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Z dvemi malicami bi imeli hitro težave s kilogrami,ker najbrž ne delate s
krampom in lopato!
u3p
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a u3p »

Pozdravljen " KAJ Računovodja " ! :ploska:
Najlepša hvala za tvoj prav prisrčen odgovor, le preveč pametni pomoči od drugih ne potrebujejo,ali ni tako?!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prav preveč pameten pa res ni, je pa življenski.

Res ni veliko takih primerov, jih bo pa verjetno v prihodnosti čedalje več. Zakon predvideva tudi to. Za koliko ur se zapslite je svobodna odločitev strank. za ostale pravic iz delovnega razmerja (dopust, regres) je smiselno brati ZDR, ko govori o pravicah delavcev s krajšim delavnim časom.
Jaz bi v vašem primeru omenil le odmor, ki je sorazmeren času. Pri vsakem je 15 minut. Nekako razumem, da imate enake pravice, kot delavec, ki dela po 4 ure.

Kar se tiče prehrane, bi se jaz z vsakim dogovoril za polovico, prevoz pa bi obravnaval ločeno, če so poti različne, v nasprotnem bi si tudi ta strošek delil.

Upam, da bo praksa (tudi sodna?) prinesla rešitve tudi za te primere.

Citiram ZDR:
65. člen
(sklenitev pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci)
(1) Delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci in tako doseže poln delovni čas, določen z zakonom.
(2) Delavec se mora sporazumeti z delodajalci o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela.
(3) Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so dolžni delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo.
(4) Obveznosti delodajalca in delavca iz drugega odstavka tega člena so sestavina pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

ZDR 164.člen drugi odstavek
citiram:
"(2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu. "

V tem primeru pride upoštev 64.člen, t.i. part time pogodba, kar pomeni da delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi z 2ali več delodajalci.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz sem pred meseci imela primer, ko sta si dva delodajalca par tednov "delila" nekaj delavcev.
Ne vem, če smo pravilno rešili obračun prevoza in prehrane, gledali smo, da so bili vsi zaposleni enako obravnavani. Prehrano je izplačevalo vsako podjetje za 4 ure dnevno, prevoz na delo pa je od bivališča do sedeža glavnega delodajalca in nazaj plačal glavni delodajalec, od glavnega do drugega bi plačal drugi, a sta le nekaj 10 m narazen.
Ker se je izkazalo, da tovrstna zaposlitev ni bila tisto, kar so pričakovali, je vse skupaj trajalo komaj nekaj več kot mesec dni, nato so se odločili za zaposlitev s polnim delovnim časom, eni pri enem delodajalcu, drugi pri drugem, tako da niti nismo imeli časa iskati kakšnega konkretnejšega pojasnila v zvezi s tem.
Odgovori