bolniška refundacija
Moderator: Mirko Zbačnik
bolniška refundacija
Rrefundacija bolniške je večja od bolniške, ki je bila obračunana delavcu. Zanima me, ali mora podjetje ta višek poplačati delavcu ( in kje to piše)oziroma ostane podjetju. Hvala!
Delavcu pripada toliko kot sem vam napisala in tudi ZZZS vam ne bo refundiral več, ker imate na zahtevku rubriko urna postavka - limit, kar pomeni tekoča urna postavka.
Če delodajalec dobi več refundacije kot je izplačal delavcu je v prekršku, saj delavcu ni izplačal tistega kar mu po zakonu pripada. Če delavec to dokaže lahko razliko tudi iztoži.
Da bi pa delodajalec dobil od ZZZS izplačano preveč refundacije pa skoraj ni mogoče, ker ZZZS izplača samo toliko kot posameznemu delavcu na podlagi bolniškega lista pripada.
Pozdrav vsem,
MG
Če delodajalec dobi več refundacije kot je izplačal delavcu je v prekršku, saj delavcu ni izplačal tistega kar mu po zakonu pripada. Če delavec to dokaže lahko razliko tudi iztoži.
Da bi pa delodajalec dobil od ZZZS izplačano preveč refundacije pa skoraj ni mogoče, ker ZZZS izplača samo toliko kot posameznemu delavcu na podlagi bolniškega lista pripada.
Pozdrav vsem,
MG
Procenti bolniške v posameznih primerih so določeni z Zakonom. In tako kot je po zakonu je treba izplačati delavcu in toliko kot je po zakonu dobi podjetje refundirano.
Če je tako kot ste navedli
Izplačilo delavcu 90 % in refundacija 100 % potem je podjetje v prekršku in delavec lahko zahteva izplačilo razlike + zamudne obresti.
Refundacija ni prihodek firme ampak je povračilo izplačanih plač delavcu. Imamo pač sistem refundacij.
Marsikje v tujini zavarovalnica ali državni zdravstveni zavod bolniško izplača direktno delavcu ( tako kot pri nas CSD izplačuje porodniško ).
Pozdrav vsem,
MG
Če je tako kot ste navedli
Izplačilo delavcu 90 % in refundacija 100 % potem je podjetje v prekršku in delavec lahko zahteva izplačilo razlike + zamudne obresti.
Refundacija ni prihodek firme ampak je povračilo izplačanih plač delavcu. Imamo pač sistem refundacij.
Marsikje v tujini zavarovalnica ali državni zdravstveni zavod bolniško izplača direktno delavcu ( tako kot pri nas CSD izplačuje porodniško ).
Pozdrav vsem,
MG
Odstotek osnove je odvisen od vrste bolniške odsotnosti; če je, na primer za bolezen predvidena 90% osnova, podjetje teoterično lahko zahteva več, vendar bo zzzs zavrnil refundacijo. Dvomim, da komu refundirajo več, kot mu pripada.
Če uporabljate za refundacije obrazec, ki ga je pripravila zzzs v excelu, vam pa sploh ne bo uspelo popraviti odstotka, kajti takoj, ko vnesete podatke o vzroku zadržanosti z dela (iz bolniškega lista), se ta podatek prepiše iz šifrata in ga ne morete spreminjati. Tudi če vam to uspe napraviti, vse skupaj nato še preverijo na zzzs.
Imam kar precej refundacij vsak mesec in v vseh letih se mi še ni zgodilo, da ne bi preverili poslanih obrazcev za refundacijo.
Če uporabljate za refundacije obrazec, ki ga je pripravila zzzs v excelu, vam pa sploh ne bo uspelo popraviti odstotka, kajti takoj, ko vnesete podatke o vzroku zadržanosti z dela (iz bolniškega lista), se ta podatek prepiše iz šifrata in ga ne morete spreminjati. Tudi če vam to uspe napraviti, vse skupaj nato še preverijo na zzzs.
Imam kar precej refundacij vsak mesec in v vseh letih se mi še ni zgodilo, da ne bi preverili poslanih obrazcev za refundacijo.
Re: bolniška refundacija
Lahko se zgodi tudi to, če ste npr. upoštevali prenizko bruto osnovo plač iz leta pred letom, ko je bolniška odsotnost nastala. ZZZS pregleduje pravilnost osnove za refundacijo po plačanih prispevkih. Lahko se vam zgodi , da ste kaj izpustili iz osnove...napr. kakšno 13. plačo ali nagrado delavca od katere ste v preteklem letu ravno tako obračunali prispevke in davke. Preverite.trina napisal/-a:Rrefundacija bolniške je večja od bolniške, ki je bila obračunana delavcu. Zanima me, ali mora podjetje ta višek poplačati delavcu ( in kje to piše)oziroma ostane podjetju. Hvala!