davčna osnova
Moderator: Mirko Zbačnik
davčna osnova
Zanima me kako (načini) lahko fizična oseba zmanjša svojo davčno osnovo! Se zahvaljujem za odgovor.
Z splošnimi , osebnimi in posebnimi olajšavami.
Uradni list RS 17/2005 z dne 24. 2. 2005;Z A K O N O D O H O D N I N I
(uradno prečiščeno besedilo) (ZDoh-1-UPB1)
IV. LETNA DAVČNA OSNOVA IN DAVČNE OLAJŠAVE od 102. člena naprej
Link:http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=74381
Pozdrav vsem,
MG
Uradni list RS 17/2005 z dne 24. 2. 2005;Z A K O N O D O H O D N I N I
(uradno prečiščeno besedilo) (ZDoh-1-UPB1)
IV. LETNA DAVČNA OSNOVA IN DAVČNE OLAJŠAVE od 102. člena naprej
Link:http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=74381
Pozdrav vsem,
MG
Dala bi še vlogo za odpis (6. podpoglavje
Odpis, delni odpis, odlog in obročno plačevanje davka ter neizterljivost davka- Zakon o davčnem postopku (uradno prečiščeno besedilo) (ZDavP-1-UPB1), stran 2149).Zanima me kdaj jo moram vložiti, pred oddajo dohodnine za leto 2005, po oddaji ali hkrati z vlogo za dohodnino. Se zahvaljujem za odgovor.
Odpis, delni odpis, odlog in obročno plačevanje davka ter neizterljivost davka- Zakon o davčnem postopku (uradno prečiščeno besedilo) (ZDavP-1-UPB1), stran 2149).Zanima me kdaj jo moram vložiti, pred oddajo dohodnine za leto 2005, po oddaji ali hkrati z vlogo za dohodnino. Se zahvaljujem za odgovor.
Vlogo lahko oddate kadarkoli ko so izpolnjeni pogoji zanjo ( najbolje hkrati z napovdjo dohodnine ) vendar morate dokazati, da bi vam plačilo davka ogrozilo vaše preživljanje.
Če imate tako nizko osnovo za dohodnino, da bi davek ogrozil preživljanje, davka tako ali tako ni ( oziroma dobite plačano vrnjeno ) Če pa je osnova za dohodnino višja od minimuma in davek je, potem pa skoraj nimate osnove za odpis, ker imate zadosti velike prihodke. Bolj natančno vam ne morem odgovoriti, ker ne poznam podrobno vašega primera.
Pozdrav vsem,
MG
Če imate tako nizko osnovo za dohodnino, da bi davek ogrozil preživljanje, davka tako ali tako ni ( oziroma dobite plačano vrnjeno ) Če pa je osnova za dohodnino višja od minimuma in davek je, potem pa skoraj nimate osnove za odpis, ker imate zadosti velike prihodke. Bolj natančno vam ne morem odgovoriti, ker ne poznam podrobno vašega primera.
Pozdrav vsem,
MG
Moja situacija je taka. Na fakulteto sem se vpisala po 26 letu starosti. Študiram izredno, sama si plačujem šolnino, sama se preživljam. Delam preko študentskega servisa, moj letni dohodek bo predvidoma 1,6mio. Sem brez staršev (oba pokojna), brez sorodnikov, v postopu ločitve, brez premičnega ali nepremičnega premoženja (450.000sit. imam naložene v vzajemne sklade, to je celotno moje premoženje), ne prejemam nobene denarne pomoči od države. Se vam zdi, da sem upravičena do odpis dolga??? Hvala za odgovor in lep dan še naprej!