Situacija: na vratih prodam vstopnico za prireditev (oz. zaračunam vstop).
Vprašanje: Kako je z ddv-jem. Mora biti na vstopnici oz. listku izkazan ločeno ali je na lahko samo cena oz. znesek,ki se plača? Morda kakšen dodaten pripis?
Če primerjam npr. s karto za avtobus, ko sem se zadnjič vozila na karti ni bilo nič ločeno in nič napisano v zvezi z ddv; v prvi vrstici je bila številka karte, v drugi cena in to je to.
Prosim za nasvet.
LP
Nataša
vstopnica + ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala za odgovor.
Tudi meni se zdi, da bi morala obstajati možnost, da se na vstopnico napiše samo cena (vstopnina), vendar potrebujem pravno podlago za takšno ravnanje. Kako pa je potem prihodek od prodaje bil knjižen? Kot izdani računi? Kako pa je bilo glede (morebitnega) vračila vstopnega ddv?
Vsekakor imam v tem trenutku več vprašanj kot odgovorov.
LP
Nataša
Tudi meni se zdi, da bi morala obstajati možnost, da se na vstopnico napiše samo cena (vstopnina), vendar potrebujem pravno podlago za takšno ravnanje. Kako pa je potem prihodek od prodaje bil knjižen? Kot izdani računi? Kako pa je bilo glede (morebitnega) vračila vstopnega ddv?
Vsekakor imam v tem trenutku več vprašanj kot odgovorov.
LP
Nataša
jaz bi šel po tej logiki, če vi date na vratih stranki samo listek, s katerim vstopi v dvorano je to po mojem račun, za tako vstopnico potem velja, da mora imeti vse elemente, ki jih vsebuje račun po zakonu o ddv, firma izdajatelja, cena, ddv.... in to potem knjižite kot navadne paragonske bloke
če pa imate blagajno, kjer izdate račun, pa lahko vstopnico oblikujete po svoji volji
če pa imate blagajno, kjer izdate račun, pa lahko vstopnico oblikujete po svoji volji
Hvala za odgovor Komar66.
Kaj ne bi bilo mogoče uporabiti analogijo z vozovnicami - torej popis pred prireditvijo in po končani prireditvi in na tej podlagi potem obračun?
Pisati na vsak listek osnovo in ddv bi bilo precej zamudno; bolj enostavno kot to pisanje se mi zdi nabaviti blagajno in tolči
LP
Kaj ne bi bilo mogoče uporabiti analogijo z vozovnicami - torej popis pred prireditvijo in po končani prireditvi in na tej podlagi potem obračun?
Pisati na vsak listek osnovo in ddv bi bilo precej zamudno; bolj enostavno kot to pisanje se mi zdi nabaviti blagajno in tolči
LP
Rešitve še nisem našla, vsaj ne najbolj praktične: pisanje računov na vhodnih vratih bi bilo zamudno in neprimerno, tiskanje vstopnic z vsemi elementi računa pa ekonomsko nesmiselno zaradi majhne tiraže.
2. odst. 99. čl. PZDDV sem tudi sama videla. Zanima me ali bi lahko kaj podobnega naredila v zvezi z vstopnicami, torej, da bi bilo čimbolj enostavno in še vedno prav in v skladu z zakonom. Kakšna ideja?
LP
2. odst. 99. čl. PZDDV sem tudi sama videla. Zanima me ali bi lahko kaj podobnega naredila v zvezi z vstopnicami, torej, da bi bilo čimbolj enostavno in še vedno prav in v skladu z zakonom. Kakšna ideja?
LP