Fizična oseba, ki opravlja dejavnost (pavšalist)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sivcek
Nov član
Nov član

Fizična oseba, ki opravlja dejavnost (pavšalist)

Odgovor Napisal/-a sivcek »

ALI SPLOH OBSTAJA (eksplicitno ali implicitno) PREDPIS, ki od fizične osebe, ki želi opravljati neko dejavnost, zahteva, da se registrira kot s.p. ali d.o.o ?

Eni so me usmerili na ZGD (naj bi se bilo treba registrirati za več kot 2mio prometa), drugi pa na ZDOH1 (naj bi se bilo treba registrirati za več kot 3,9mio prometa). Nisem najdel členov, kjer bi to bilo eksplicitno zapisano.

Gre za fizično osebo (ne s.p.), ki je do 01.01.2005 delala po avtorskih, od 01.01.2005 izstavlja račune za vsak opravljen posel. Oseba je zavezanec za DDV. Za leto 2005 ima tudi potrdilo za 25% normiranih stroškov.Letni promet znaša cca 10 mio SIT brez DDV.
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Mislim, da ni predpisa, ki ni zavezoval, da se moraš registrirati kot s,p. ali kot d.o.o. . odločitev posameznika. Kot fizična oseba ne moreš uveljavljati odbitka DDV za računu, kot s.p. ali kot d.o.o. pa lahko, po drugi strani pa moraš plačati DDv če si zavezanec. zanj.
Da ima ta fizična oseba odločbo za 25% normirnih stroškov, se mora ravnati po Zakonu o dohodnini, ker ni registrirana kot "podjetnik" oziroma "podjetje". Ta olajšava za nromirne stroške pa velja za zavezance, ki naj ne bi presegli 3,9 mio letnega prometa od oktobra do odkobra in jim velja samo za to mejo prejemkov; če pa opravlja avtrske pogodbe naprej nad 3,9 mio pa se ji prizna samo 10% normirnih stroškov. Oddati mora dohodninsko napoved kot fizična oseba in je tako tudi obdavčena.
:szardi:
2xt
sivcek
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sivcek »

Hvala za odgovor.
Še eno pojasnilo. Oseba od 1.1.2005 izdaja račune za opravljeno storitev in ne dela po avtorski pogodbi (pa mislim, da to sploh ne vpliva).

1. 3,9 mio in 25%
Mi lahko sporočite, na kateri osnovi naj bi se 25% upoštevalo le do 3,90 mio?
Druga stvar, glede na to, da ima odločbo o upoštevanju 25% normiranih stroškov za 2005 (in ker bo v 2005 prebil mejo tako 3,9 kot novo 6,0), me zanima, ali po vašem 25% velja le za medletne davčne odtegljaje, ali tudi za obračun dohodnine (ne glede nato, da je mejo prebil).

2. DDV
Ne razumem, zakaj ne bi mogel uveljavljati odbitka DDV.

Dosedaj sem sklepal, da ker je oseba pridobila ID za DDV, je davčni zavezanec po ZDDV in zanjo veljajo določbe zakona o DDV, ne glede na pravnoformalno obliko.
Se motim?

Lep pozdrav
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Gre za osebe, ki so kot take vpisane v register fizičnih oseb in jim je dana pravica, da ne rabijo voditi poslovnih knjig, lahko pa izdajajo račune.

45.čl Zodoh pravu, da se davčnemu zavezancu priznajo 25% normirni stroški, če izpolnjuje pogoje navedene v 3. in 4. odstavku 35. člena, v katerij pa je pogoj, da njegovi prihodki v zadnjih zaporednih 12 mesecih , z vključno z mesecem oktovrom lekočega leta ne presegajo 3,9 mio tolarjev.
Imeli smo podoben problem in smo iz davčne dobili neuradno potrjeno, da je meja do 3,9 nato pa so normirni stroški 10%. Preverite še raje na vaši davčni.

Glede DDV- mi je pobegnilo. Lahko si ga odbija, ker posluje v skladu z določili zakona o DDV

:szardi:
2xt
Odgovori