honorar?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klemen
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

honorar?

Odgovor Napisal/-a klemen »

pozdravljeni,

Zanima me sledeče:

Podjetnik si sam vodi knjige preko programa ***. Ker ni popolnoma siguren vase, je dobro, da to še nekdo pogleda, ki se spozna in ima izkšunje iz računovodstva oz. davčnega svetovanja. Kakšno obliko poslovnega sodelovanja mora skleniti? Mogoče avtosrki honorar tej osebi ali kaj drugega. Kolikor vem, so avtorski honorarji zelo omejeni, istočasno pa tu ni sledi o rednem delovnem razmerju, ker gre le za občasne aktivnosti (npr. pomoč pri izdelavi bilanc, zastopanje v primeru davčnega inšpiciranja, ...)

Za vaša mnenja se vam vnaprej lepo zahvaljujem!

klemen

O.P .: Vem , najboljša rešitev bi bila, daj vse skupaj računovodskemu servisu, pa plačaj [:D]
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poznam ta program, zato vem, da je vse odvisno od pravilnih nastavitev. Če se drži navodil, je dovolj, da za tem stoji neka strokovna oseba, ki za delo ne potrebuje veliko časa. To ne bi bila avtorska pogodba, pač pa podjemna pogodba (pogodba o delu). Lahko je ta oseba tudi računovodski servis, vsaj po mojem mnenju.

MIRKO
klemen
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a klemen »

Hvala Mirko,

kaj pa v primeru, da ni v ozadju knjigovodski servis, ampak neka oseba, ki je redno zaposlena v firmi, kjer dela računovodska dela in samo občasno pokuka še k prej omenjenemu podjetniku. Kaj pa če se mu obeta inšpekcijski pregled? A mora biti obvezno pogodba o delu ali (zadošča) avtorski honorar za primer zastopanja pred davčnimi organi?

lep pozdrav,

klemen
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem mnenju tu ne gre za avtosrsko pogodbo, pač pa bolj pogodbo o delu. Lahko, je kot navajate, tudi oseba, ki je zaposlena v računovodskem servisu in sklepa z vami individualno pogpdbo o delu (pazite na njegovo konkurenčno klavzulo) ali lahko v imenu servisa. Tu jaz ne vidim problema. Dobro pa je, da obstaja pogodba. Žal je pogodba o delu finančno manj ugodna, a dobro je imeti "vse po regelcih".

Mirko
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Iz lastnih izkušenj, ki sem jih imela letos
z davčnim inšpektorjem lahko povem, da sem kontaktirala
z inšpektorico za moževo podjetje, a nisem zaposlena
pri njem. Ni nič komplicirala niti zahtevala nikakšne
pogodbe, niti me ni obdolžila dela na črno.
Mogoče je vse odvisno od inšpektorja, ampak pri nas
ni bilo glede tega nobenih težav.
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Rešitev je tudi, da sklenete pogodbo za občasno pomoč z računovodskim servisom v katerem je računovodja, ki bi vam pomagal zaposlen. Tu odpade konkurenčna klavzula, pa tudi za davčnega inšpektorja bi bilo vse v redu.

LP :D
Odgovori