Izračun bolniške - kakšna osnova v primeru nezaposlenosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Petra78
Nov član
Nov član

Izračun bolniške - kakšna osnova v primeru nezaposlenosti

Odgovor Napisal/-a Petra78 »

Pozdravljeni zopet! :)

Sem pregledala teme na temo izračuna bolniške, a vseeno nisem našla vseh podatkov oz. sem milo rečeno malo zmedena. :oops:

In sicer naslednji primer: zaposlena pri s.p. za 150.000 bruto. V začetku leta 2006 (marec, april) nastop bolniške (rizična nosečnost) in nato porodniška.

1.Za prvih 30 dni mi je jasno, da plača vse delodajalec. Nisem samo sigurna, a se obračuna 90% prejšne plače al 80%. Ne vem, ali rizično nosečnost smatrajo kot boleznino? A se lahko delodajalec sam odloči ali bo plačal 80, 85, 90, 95% bolniško ali mu kdo to prepoveduje?

2. Za ostale dneve in mesece - kako se izračuna osnova za leto 2005, če sem bila zaposlena samo 5,5 mesecev, ostalo brezposelna (3,5 mesece), ostalo delo preko ŠS.

Mi lahko kdo pomaga? Ta izračun in koeficient mi delata namreč preglavice. :roll: Za vsako pomoč bom hvaležna

Lep pozdrav, Petra
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Bolniška v primeru rizične nosečnosti se smatra kot bolezen. Torej 80 % bolniška do 30 dni. To je minimum. delodajalec pa lahko izplača tudi več - se pravi 100 %.

Za obračun nad 30 dni vzamete lanski letni bruto in lanske opravljene ure .

Recimo za 5,5 mesecev ste dobili 1,5 mio bruto in opravili 1000 ur ( redno delo+bolnišek+prazniki+dopust )
= 1,5 mio / 1000 ur = urna postavka * faktor revalorizacije = urna postavka za
refundacijo.

Pozdrav vsem,

MG
Petra78
Nov član
Nov član

Hvala za pomoč! Imam pa samo še podvprašanje - kako dobiti faktor? Če vzamem primer, da je potrebno narediti refundacijo za tekoči mesec (november 2005, osnova je 2004), potem vzamem št. 103,85? To sem vzela iz naslednje strani:

http://www.zzzs.si/ZZZS/info/index.nsf/ ... egory=2005

Hvala in lp, Petra
Petra78
Nov član
Nov član

Še nekaj :oops: :oops: :oops:

Sem v eni temi, debati zasledila, da lahko delodajalec nakaže več, refundacijo pa naredi "po pravilih" - torej dobi manj povrnjeno, kot je on plačal. Je to res oz. ni kaznivo??? :?: :?: :?:

Lp, Petra
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Delodajalec vedno lahko izplača več iz lastne dobre volje- ne sme pa izplačti manj, ker s tem krši zakon in kolektivno pogodbo.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori