Zdravo!
Nisem čisto prepričana, ali lahko s.p., ki ima osebno vozilo napisano na s.p., uveljavlja tudi stroške zavarovanja in stroške tehničnega pregleda?
A obstaja kakšna rčn knjiga s praktičnimi primeri knjiženja za s.p.? Pa tudi za d.o.o.? Jaz knjižim za s.p. in me zanima tudi, če se knjižbe za d.o.o. precej razlikujejo?
Hvala! Andreja
Prevozno sredstvo in zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
-
andreja_1978
- Nov član

Pri s.p. imate ali enostavno ali pa dvostavno knjigovodstvo. Pri d.o.o. imate dvostavno knjigovodstvo. Kaj imate vi pri s.p.?
Same knjižbe se pri dvostavnem knjigovodstvu sicer ne razlikujejo, razen to, da ima s.p. na kto.920 pritoke in odtoke od gospodinjstva (tu notri dajete vse, kar ni davčno priznan odhodek za s.p.) pri d.o.o. pa teh odlivov ni oziroma če so že, potem so to davčno nepriznani odhodki ali pa bremenijo lastnika.
Če ima s.p. osebno vozilo v registru OS, potem vse stroške, ki se nanašajo na to vozilo dajete v stroške. Edino DDV si ne smete odbijati, torej je vse, kar je na računu strošek.
Lp
Same knjižbe se pri dvostavnem knjigovodstvu sicer ne razlikujejo, razen to, da ima s.p. na kto.920 pritoke in odtoke od gospodinjstva (tu notri dajete vse, kar ni davčno priznan odhodek za s.p.) pri d.o.o. pa teh odlivov ni oziroma če so že, potem so to davčno nepriznani odhodki ali pa bremenijo lastnika.
Če ima s.p. osebno vozilo v registru OS, potem vse stroške, ki se nanašajo na to vozilo dajete v stroške. Edino DDV si ne smete odbijati, torej je vse, kar je na računu strošek.
Lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Knjižbe v dvostavnem knjigovodstvu se načeloma ne razlikujejp. če odmislimo kontni okvir, oziroma podrobneje kontni načrt se raslikuje le zaradi specifike, to je tudi vidno v razredu 9. A če odmislimo številke kontov in imamo v mislih le kategorije, na katere kak posloven dogodek vpliva, ni razlik.
Hočem reči le, da je knjiženje emnako, le kontni okvir se malce razlikuje.
konto 920 je pri s.p.-ju namenjen evidenci odtokov in pritokov med gospodinstvom in s.p.-jem, pri enostavnem vodite za to posebno evidenco. Namreč vi kot s.p. prosto razpolagate s srestvi.
Hočem reči le, da je knjiženje emnako, le kontni okvir se malce razlikuje.
konto 920 je pri s.p.-ju namenjen evidenci odtokov in pritokov med gospodinstvom in s.p.-jem, pri enostavnem vodite za to posebno evidenco. Namreč vi kot s.p. prosto razpolagate s srestvi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
andreja_1978
- Nov član

Hvala za informacije. Vodimo dvostavno knjigovodstvo. Najbolj vesela sem bila informacije, da če imamo vozilo v registru, potem lahko vse stroške v zvezi z vozilom dajem v stroške. Seveda razen DDV. Tako tudi delam in sem pomirjena. Konto za pretok med gospodinjstvom in s.p. pa uporabljam 9309 in ne 920, ker sem dobila taka navodila od rčn servisa oz. podjetja, od katerega smo kupili program. A je 9309 narobe??
Opozorjena sem bila, da moramo voditi tudi evidenco porabe km, da se ugotovi, koliko je uporaba v privat in koliko za firmo. V isti evidenci bi naj bili tudi vsi stroški v zvezi z avotomobilom. Koliko se te evidence v praksi res vodijo? Pri am. pa vedno priznamo 90% stroška, 10% je za privat namene.
Lp, Andreja
Opozorjena sem bila, da moramo voditi tudi evidenco porabe km, da se ugotovi, koliko je uporaba v privat in koliko za firmo. V isti evidenci bi naj bili tudi vsi stroški v zvezi z avotomobilom. Koliko se te evidence v praksi res vodijo? Pri am. pa vedno priznamo 90% stroška, 10% je za privat namene.
Lp, Andreja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: